Meerderheid wil geen post-coronawerkgroep

Het post-coronatijdperk voorbereiden, is een zaak van het schepencollege, zo vindt de meerderheid. © PCO
Redactie KW

In de gemeenteraad stelde de fractie TOPE8920 voor om het post-coronatijdperk voor te bereiden in een werkgroep. De meerderheid van CD&V en N-VA volgde hen niet.

In de vorige gemeenteraad stond de afschaffing van de algemene gemeentebelasting 2019 op de agenda. Het amendement van Tope8920 om sturend op de treden op vlak van economie, verenigingen en kwetsbare gezinnen werd door de meerderheid afgekeurd.

“Wij kregen signalen vanuit de raad lokale economie en Unizo dat ze daar niet afkerig tegenover stonden”, zei Laurent Hoornaert. “Nu willen we een stap verder gaan om in overleg de nieuwe toekomst voor te bereiden met begeleiding van het managementsteam.”

Kiezen voor streekproducten

TOPE 8920 had een reeks voorstellen post-corona in petto. “Inwoners lokaal doen kopen. Geen belasting heffen op de inname van het openbaar domein door ambulante handel en frituurkramen buiten openbare markten. Via Facebook en een toeristische kaart promoten we maximaal het lokale aanbod. De gemeente moet bij de aankoop van geschenken consequent kiezen voor eigen streekproducten van eigen handelaars. Het ondersteunen van zorgpersoneel van het wzc via opleiding. Investeren in nieuwe vormen van bezoek aan de boomgaard. Het systematisch contacten leggen met 70-plussers. Hardware kopen voor kwetsbare kinderen. Meer nadruk op fiets- en wandelinfrastructuur….”

Terugkeer naar een normalere samenleving

“Niet alleen jullie kijken vooruit om stap voor stap terug op te bouwen”, zei burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V). “Nadat we met de diensten een continuïteitsplan opmaakten om de crisis zelf aan te pakken, is de volgende stap de terugkeer naar een normalere samenleving.”

Voor de meerderheid is dat een taak van het schepencollege, samen met de diensten om dergelijk plan op te stellen en uit te werken. “Wat jullie aanbrengen is goed en interessant. Er zijn ook vragen en voorstellen binnengekomen van burgers en verenigingen. “Sommige zaken doen we al of zijn voorzien. Via de site “Vlaanderenhelpt” zijn al een aantal relanceplannen terug te vinden die een goede bron van inspiratie zijn voor ons. Via jullie en de adviesraden hopen we ook steeds iedereen te bereiken met de voorstellen die we zullen maken.”

Jaarrekening

Schepen van Financiën Dominique Cool (N-VA) lichtte de jaarrekening van de gemeente en het OCMW toe. Door de schrapping van de plannen om de BKO te herbergen in de kerk van Poelkapelle sluit de rekening van de gemeente af op 4.315.000 euro.

De autofinancieringsmarge bedraagt 1.989.000 euro. Bijna het dubbele van eerder voorzien. Het budgettair resultaat is gezakt door bijna 3 miljoen euro aan facturen voor de dorpskernvernieuwing te betalen. De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting lag 600.000 euro hoger dan de eerste raming en bedraagt in totaal 2.792.000 euro. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier