Meerderheid in Kortrijk blijft overeind, maar “geen erkenning voor moskee is problematisch”

Maarten Seynaeve. © JVGK
Axel Vandenheede

Raadslid Maarten Seynaeve blijft N-VA en de meerderheid trouw. “Maar een erkenning is geen vodje papier”, benadrukt hij vandaag.

Gisteren verliet het onafhankelijke raadslid de gemeenteraad tijdens de discussie of een Vlaamse erkenning een expliciete voorwaarde was voor de moskeevereniging Atakwa om te mogen verhuizen naar de Brugsesteenweg.

Nieuwe procedure

“We moeten de zaken bij naam durven noemen”, stelt Maarten Seynaeve. In zo’n erkenningsdossier werd nu al rekening gehouden met financieringsstromen, Nederlands taalgebruik, inburgeringsplicht van de imam en niet in het minst dat er geen medewerking wordt verleend aan onder meer personen die de grondwet of de mensenrechten overtreden. Bovendien is er advies nodig van justitie en de staatsveiligheid.”

“Naar de toekomst toe worden daar wellicht nog criteria aan toegevoegd, want minister Homans werkt aan een nieuwe procedure. Slaagt de lokale geloofsgemeenschap er niet in om een erkenning te krijgen, dan ben ik niet te beroerd om te zeggen dat dit ronduit problematisch is, zowel voor de stad als voor de moskee.”

22 tegenover 19

Maarten Seynaeve stelt zijn mening van gisteren – “geen erkenning, geen moskee” – dus enigszins bij. Hij stelt daarbij dat hij niet aan ontslag denkt. “Ik blijf bij N-VA. Met de bestuurstop heb ik de voorbije nacht al een gesprek gehad en zij delen mijn mening.” Dat is goed nieuws voor het Kortrijkse stadsbestuur dat maar 20 van de 41 zetels in handen heeft in de gemeenteraad. Dankzij de steun van Maarten Seynaeve en Isa Verschaete (beiden ex-Vlaams Belang) komt de stadscoalitie toch aan een meerderheid van 22 zetels tegenover 19 voor de oppositie.

Een jaar geleden zette minister Liesbeth Homans (N-VA) de erkenning van moskeeën on hold. Het erkenningsdossier van Atakwa wordt daardoor niet behandeld. Wanneer de nieuwe erkenningsprocedure wordt opgestart, is niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier