Meer woonruimte voor jonge gezinnen in Middelkerke

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele bij een van de verkavelingen © MF
Redactie KW

De komende jaren creëert de gemeente 562 nieuwe woongelegenheden.

Over het hele Middelkerkse grondgebied worden momenteel vijf woonverkavelingen aangesneden, samen goed voor 562 nieuwe woongelegenheden. Het gros daarvan wordt gecreëerd in deelgemeente Middelkerke waar drie nieuwe woonwijken uit de grond schieten.

“Bij enkele van die nieuwe verkavelingen bedong de gemeente samen met de huisvestingsmaatschappijen en projectontwikkelaars enkele interessante voorwaarden of afspraken die jonge gezinnen een duwtje in de rug moeten geven. Zo moeten kandidaat-kopers een natuurlijke persoon zijn, dus krijgen bedrijven zo geen kans. Verder mogen kandidaat-kopers geen andere woning hebben, moeten ze er minstens vijf jaar wonen en mag de verkoopprijs in bepaalde gevallen maar een beperkt percentage boven de reguliere marktprijs voor een sociale woning liggen. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat jonge mensen een grotere kans hebben op een eigen woning in Middelkerke”, aldus burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).

Niet alle nieuwe percelen worden gekoppeld aan dergelijke voorwaarden. Zo zijn er nog 336 wooneenheden die vrij op de privémarkt te koop worden aangeboden. In totaal zijn 107 van de nieuwe woningen bestemd voor de sociale huur- of koopmarkt. “Met deze impuls bereikt Middelkerke het beoogde Bindend Sociaal Objectief”, klinkt het.

Opgelegde doelstelling

Het Bindend Sociaal Objectief (BSO) is de rechtsplicht voor een gemeente om de opgelegde doelstelling op vlak van bijkomende socialehuurwoningen te realiseren in de periode 2009-2025.

Wie zijn eerste woning koopt in Middelkerke, kan ook een aankooppremie aanvragen. “Die kan tussen 2.500 en 3.500 euro liggen. Momenteel hebben al 173 nieuwe eigenaars een aankooppremie aangevraagd. Dankzij de vervolgpremie krijgen jonge huiseigenaars ook nog een korting op de eerste vijf inningen van de onroerende voorheffing nadat ze in het huis wonen”, aldus burgemeester Janna Rommel-Opstaele.

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.