Meer wandelaars, dus meer zwerfvuil in Bellegembos? “Neen, alleen meer meldingen”

©Ief De Laender © Ief De Laender (www.iefdelaender.com)
©Ief De Laender © Ief De Laender (www.iefdelaender.com)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Er komen steeds meer meldingen van zwerfvuil in Bellegembos binnen op het stadhuis. Een reden voor Roel Deseyn van oppositiepartij CD&V om zich af te vragen waarom het stadsbestuur niet in actie schiet. “Maar de vele extra wandelaars doen dan wel meer meldingen, ze laten niet meer vuil achter”, aldus schepen Bert Herrewyn (SP.A)

De pandemie leidt volgens Deseyn tot gedragsverandering. “Soms ten goede, wanneer de mensen meer bewegen in eigen buurt bijvoorbeeld. Maar dat heeft echter kwalijke neveneffecten in bepaalde bossen en parken. Zo is er in Bellegembos sprake van meer zwerfvuil en restafval van druggebruikers. Misschien moet er meer ingezet worden op handhaving of moeten er meer vuilbakken komen?”, aldus het gemeenteraadslid.

Extra vuilnisbakken?

“Hoe heeft de Stad ingespeeld op de ‘nieuwe realiteit’ van 2020 en welke opvolging zal gegeven worden aan de vraag naar een nettere stad, ook in onze bossen en parken? Ik pleit allesbehalve voor een ‘bordenslag’, verkeersborden rijzen als paddenstoelen uit de grond in de groene zuidelijke rand, maar wel voor een kordate aanpak van sluikstorters.”

Het is frustrerend voor de vele ‘mooimakers’ om hun engagement zo snel verloren te zien gaan. Voor hen is het heel irritant als dat vuil elke keer terug komt.”

Meer meldingen

Volgens de bevoegde schepen van Milieu Bert Herrewyn is het probleem van zwerfvuil in Bellegembos nochtans niet groter dan anders. “Er komen inderdaad meer meldingen binnen van zwerfvuil de laatste weken. Maar ik denk dat dat vooral is omdat meer mensen het bos bezoeken want volgens onze diensten licht er niet meer vuil dan anders.”

De publieke plaatsen van het bos worden twee keer per maand volledig opgeruimd door de stadsdiensten. “Volgens hen is dat voldoende”, aldus de schepen. “Vuilnisbakjes plaatsen we bewust niet, want we merken dat die dan vaak gebruikt worden als sluikstortplaats. Het is de bedoeling dat mensen hun afval mee nemen naar huis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier