Meer oproepen over stalking via hulplijn 1712 na proces De Pauw

© gf
Bron: Belga

Bij hulplijn 1712 zijn de voorbije maanden meer oproepen geregistreerd over stalking. Sinds juli zijn er 75 oproepen genoteerd, de helft daarvan gebeurde na het proces De Pauw in oktober. Dat laat hulplijn 1712 weten. Een op de vier mensen wordt ooit in zijn leven gestalkt, gemiddeld duurt dit 22 maanden en in een kwart van de gevallen mondt het uit in fysiek geweld.

Sinds juli worden aparte cijfers bijgehouden over de problematiek van stalking en het aantal oproepen hierover bij hulplijn 1712. Dat gebeurt om een beter zicht te krijgen op de hulpvragen rond de problematiek. Er waren al 75 oproepen, de helft ervan gebeurde na het proces De Pauw.

De oproepen gaan over stalking van onder andere collega’s, buren, familieleden en ex-partners. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het over stalking van een ex-partner, waarbij zowel mannen als vrouwen pleger zijn. In België doen jaarlijks 22.000 mensen aangifte van stalking, naar schatting is dit slechts de helft van het aantal feiten.

Machteloosheid

“Vaak denken slachtoffers dat de feiten niet ernstig genoeg bevonden zullen worden of dat ze niet serieus genomen zullen worden”, klinkt het bij Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712. ” De slachtoffers ervaren vaak een gevoel van machteloosheid en uitputting, psychologische problemen, fysieke/psychosomatische problemen en een verandering in hun sociale toestand (bv. sociaal isolement).”

De situaties waarover 1712 een oproep krijgt, nemen verschillende vormen aan: cyberstalking, volgen, bespieden, werkomgeving, gezin lastigvallen, briefjes, mails, telefoons, laster en eerroof, ongewenste postpakketten/leveringen, beschadigingen, vernielingen,?

Mensen die met stalking te maken hebben krijgen vier tips mee: Praat erover en zorg voor jezelf, bel de politie in geval van nood, verzamel bewijsmateriaal en doe aangifte en zoek professionele hulp. Hulplijn 1712 is elke werkdag bereikbaar, gratis en anoniem.

Meer info via www.1712.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.