Op de agenda zou nu de start van de vijfde fase uitgerold, met daarbij enkele versoepelingen. In de plaats daarvan zijn er nu enkele strengere maatregelen ingevoerd. We geven een overzicht wat er precies gezegd is:

Nog geen evenementen

De huidige fase gaat verder, wat betekent dat er nog steeds geen beurzen of kermissen kunnen plaatsvinden. De verdubbeling van het aantal personen bij het publiek kan niet doorgaan. Het blijft dus 200 personen voor binnen, 400 personen voor buiten.

Meer mondmaskers

Vanaf zaterdag 25 juli worden mondmaskers verplicht worden op markten, rommelmarkten en kermissen, in winkelstraten en op alle plekken waar veel mensen zijn, op openbare en publieke plaatsen. De precieze bepaling zal gebeuren door de lokale overheden. In de horeca worden maskers ook verplicht, als u zich naar de tafel begeeft, naar het toilet en terug, en als u het restaurant of het café verlaat. Enkel aan uw tafel moet u dus geen mondmasker dragen.

Nachtwinkels sluiten vroeger

Het sluitingsuur voor nachtwinkels wordt vervroegd naar 22 uur. Zo wordt vermeden dat jongeren nog een voorraad drank inslaan om na het sluitingsuur van de horeca nog een feestje te bouwen op straat of in een park.

Contactgegevens achterlaten in de horeca

Wie op café op restaurant gaat, zal daarbij zijn of haar contactgegevens moeten achterlaten, met name een telefoonnummer en/of mailadres. De informatie zal na veertien dagen worden vernietigd en mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden. Tegen zaterdag zal een standaardformulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.

Formulier invullen op reis

Iedereen die terugkeert uit vakantie met eender wel vervoersmiddel zal 48 uur voor de terugkomst een formulier moeten invullen op het internet. Dat wordt verplicht of u vanuit een risicogebied komt of niet.

Strengere controles

Zoals verwacht zal de politie meer en strenger controleren. Ook burgemeesters en lokale overheden kunnen mits overleg extra maatregelen nemen, zoals een lokale lockdown, bij een uitbraak.

Bubbel van 15 blijft

Er was sprake om onze bubbel met wekelijkse contacten te verkleinen naar 10 mensen, maar die blijft op 15. Al waarschuwde premier Wilmès dat we ons daar zeker moeten aan houden.

Op de agenda zou nu de start van de vijfde fase uitgerold, met daarbij enkele versoepelingen. In de plaats daarvan zijn er nu enkele strengere maatregelen ingevoerd. We geven een overzicht wat er precies gezegd is:De huidige fase gaat verder, wat betekent dat er nog steeds geen beurzen of kermissen kunnen plaatsvinden. De verdubbeling van het aantal personen bij het publiek kan niet doorgaan. Het blijft dus 200 personen voor binnen, 400 personen voor buiten.Vanaf zaterdag 25 juli worden mondmaskers verplicht worden op markten, rommelmarkten en kermissen, in winkelstraten en op alle plekken waar veel mensen zijn, op openbare en publieke plaatsen. De precieze bepaling zal gebeuren door de lokale overheden. In de horeca worden maskers ook verplicht, als u zich naar de tafel begeeft, naar het toilet en terug, en als u het restaurant of het café verlaat. Enkel aan uw tafel moet u dus geen mondmasker dragen.Het sluitingsuur voor nachtwinkels wordt vervroegd naar 22 uur. Zo wordt vermeden dat jongeren nog een voorraad drank inslaan om na het sluitingsuur van de horeca nog een feestje te bouwen op straat of in een park.Wie op café op restaurant gaat, zal daarbij zijn of haar contactgegevens moeten achterlaten, met name een telefoonnummer en/of mailadres. De informatie zal na veertien dagen worden vernietigd en mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden. Tegen zaterdag zal een standaardformulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.Iedereen die terugkeert uit vakantie met eender wel vervoersmiddel zal 48 uur voor de terugkomst een formulier moeten invullen op het internet. Dat wordt verplicht of u vanuit een risicogebied komt of niet. Zoals verwacht zal de politie meer en strenger controleren. Ook burgemeesters en lokale overheden kunnen mits overleg extra maatregelen nemen, zoals een lokale lockdown, bij een uitbraak.Er was sprake om onze bubbel met wekelijkse contacten te verkleinen naar 10 mensen, maar die blijft op 15. Al waarschuwde premier Wilmès dat we ons daar zeker moeten aan houden.