Meer dan een moderne hippie: Bart Delember richt een veganistische community op in Portugal

De Mongoolse tent (yurt) van Bart.
Gillian Lowyck

Alles achter je laten en leven van de liefde. Voor velen is het een droom, Bart Delember doet het gewoon. De jonge West-Vlaming richtte een ecologische, veganistische community op in Portugal en leeft er ‘off the grid’. Zijn commune is zelfvoorzienend en dus niet aangesloten op het water- en het elektriciteitsnet. Maar Bart is meer dan een moderne hippie. Hij wil de wereld veranderen. “We mikken op de sterren… en iedereen is welkom in mijn space shuttle.”

Oostendenaar Bart Delember (33) was altijd al bezig met bewegen en sport. Vóór hij naar Portugal trok, volgde hij een bachelor lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie. “Maar tijdens mijn stage werd meer en meer duidelijk dat ik niet paste in de in mijn ogen vastgeroeste systemen waar ons onderwijs op draait”, vertelt Bart vanuit Portugal. “Toen werd het voor mij duidelijk dat ik iets nieuws wilde doen.”

Hij werkte zijn studies af en reisde de wereld rond als surfleraar, reisleider en sport-instructeur. “Het niet-duurzame van de toerismesector begon me na een tijd meer en meer op te vallen. Ook hier had ik weer zo’n moment van: dit kan anders. In 2015 besloot ik om erop uit te trekken met mijn zelfingerichte camper. Alle surfspullen inladen en de Europese kust volgen richting Marokko, dat was mijn plan. Een soort van een pelgrimstocht, maar the modern way dan. Een manier om al mijn gedachten, ideeën en breinkronkels wat te kunnen plaatsen. En meteen ook te beslissen wat ik wilde doen met het volgende hoofdstuk van mijn leven.”

Algarve

Ook voor water zorgen ze zelf, via eigenhandig gegraven meren.
Ook voor water zorgen ze zelf, via eigenhandig gegraven meren.

“Maar toen heeft Portugal mij gekozen. (lacht) Ik wou echt in Marokko geraken, maar door een samenloop van omstandigheden, toeval of niet, ben ik terecht gekomen in het zuidwestelijke puntje van de Algarve.”

En daar leerde Bart een paar gelijkgestemde zielen kennen. Met hen richtte hij de Vegan Hills op, een zogenaamde ‘eco community’ die in de prachtige heuvels en valleien van de Algarve ligt. Een eco community, of ecodorp, is een kleine gemeenschap waar bewoners bepaalde ecologische, sociaal-economische en spirituele waarden delen. Men leeft er ‘off the grid’ en zoekt er samen alternatieven voor de gangbare voorzieningen van elektriciteit, water, transport en afvalverwerking.

Levenswerk

“Onze eco community is uniek in zijn soort”, zegt Bart trots. “Het is eerder een sharing concept dan een echte community. Waar je in een community vaak verplichte activiteiten hebt, doen wij dit niet. Het vrijheidsaspect is hier echt wel heel belangrijk. Met de quote ‘With freedom comes great responsibility’ van Eleanor Roosevelt, ga ik volledig akkoord. Dat geldt bij Vegan Hills ook. Je neemt verantwoordelijkheid op voor je eigen daden. Dit biedt veel meer mogelijkheden tot innerlijke groei dan wanneer je de kudde volgt.”

“We zijn nu drie jaar bezig op ons domein dat 103 hectare groot is. We zitten nog in een prille fase. Dit is een levenswerk. We proberen om in ons eigen voedsel te voorzien. We hebben al wat eigen teelt, maar nog niet genoeg om zelfbedruipend te zijn. We zijn wel zelfvoorzienend in onze nutsvoorzieningen. Zonne-energie is heel effectief hier in het zuiden. Voor onze watervoorziening hebben we meren gegraven die water opvangen en ons zo door de droge zomermaanden helpen. Ook hebben we vijf waterputten op het domein.”

Luxe-salami

De Oostendenaar leeft er 'off the grid'. Zonnepanelen zorgen er voor elektriciteit.
De Oostendenaar leeft er ‘off the grid’. Zonnepanelen zorgen er voor elektriciteit.

Met een naam als Vegan Hills kan het ook niet anders: iedereen die in de community woont is veganistisch en eet dus geen vlees of producten van dierlijke oorsprong. “Als je het belangrijk vindt om duurzaamheid zoveel mogelijk na te streven, dan kun je de vlees- en zuivelindustrie niet meer ondersteunen”, vindt Bart. “We willen in harmonie met de natuur leven. Andere levende wezens laten afzien voor je eigen luxe-salami past niet in onze liefdevolle en duurzame visie.”

In totaal wonen er 25 mensen in Vegan Hills. “Een 15-tal anderen zijn nog in een transitiefase. Zij komen voor bepaalde tijd en gaan dan nog even terug naar hun oude leven, dat ze beetje per beetje achter zich willen laten”, legt Bart uit. “Anderen hebben hun plekje al gereserveerd, maar zijn nog niet klaar om de stap definitief te zetten. Iedereen heeft zijn eigen tempo en zijn eigen pad te bewandelen.”

Geen huur

Voor Bart kwam deze levensstijl eerder toevallig op zijn pad. Het was niet iets waar hij behoefte aan had. “Nee, maar het past gewoon in het complete verhaal. Mijn vrijheid staat op de eerste plek. Jammer genoeg is dat iets wat velen inruilen om te leven in een 9-to-5. Zij willen de veiligheid hebben van een gewone samenleving. Voor mij is dit net omgekeerd. Ik voel me pas veilig als ik vrijheid heb. Alles wat ik hier opzet, is weldoordacht en met een langetermijnvisie. Als we willen duurzaam zijn, is dit de manier die we moeten toepassen”, vindt hij.

Iedereen die op mijn pad komt, krijgt een deeltje mee van mijn optimisme

“Ik wil geen poppetje zijn dat afhankelijk is van olieprijzen,een stijgende elektriciteitsrekening… Als we doorgaan zoals nu, kunnen er nog oorlogen komen omwille van drinkwater. Ik neem dan liever zelf de verantwoordelijkheid voor mijn realiteit, dan dat ik moet afwachten hoe zaken evolueren. Een tweede groot punt is uiteraard het financiële aspect. Ik betaal geen huur, geen rekeningen. Dus ook hier is mijn levenskwaliteit hoger dan de gemiddelde westerse mens, omdat ik minder moet werken ik geef kitesurflessen en stand up paddle tours om uit de kosten te komen. ‘Work to live, don’t live to work’ is een van mijn vele quotes.”

Roes

Bart Delember met zijn buitenlandse vriendin in Vegan Hills, hun eco community.
Bart Delember met zijn buitenlandse vriendin in Vegan Hills, hun eco community.

Oostende mis ik niet“, stelt Bart. “Ik heb nog nooit iets gemist in mijn leven. Ik ben te vrolijk. (lacht) Uiteraard is het altijd een plezier om familie en vrienden terug te zien en verhalen te delen. Als ik in België ben, dan laat ik Portugal ook even los, dan ben ik in België. Ik kom jaarlijks toch wel een keer terug en dat zal in de toekomst waarschijnlijk nog meer zijn, want ik heb al wat projecten in mijn achterhoofd om België properder te maken…”

“Mijn grote droom? De mensheid te zien ontwaken uit hun roes. Dat elk individu beseft dat hij of zij tot grote dingen in staat is. Iedereen die op mijn pad komt, krijgt een deeltje mee van mijn optimisme en ik hoop dat dit de vonk is die hun innerlijk vuur laat gloeien. En dat is ook waar ik mijn voldoening uit haal. Iemand te zien groeien. De uitdrukking op iemands gezicht als ze iets gerealiseerd hebben dat ze nooit voor mogelijk achtten… Ik steek heel veel energie in de ontwikkeling van anderen. Zowel sporttechnisch als naar gezondheid, mentaal of fysiek. Om dan iemand terug op hun pad te sturen met dat tikkeltje meer kennis en wijsheid.”

Stress

Bart is momenteel aan het schrijven aan zijn eerste boek. “Het gaat over hoe de innerlijke staat van de mens zich uit in de uiterlijke wereld. Onze snelle en vaak ongezonde levensstijl toont niet veel respect tegenover ons lichaam. Als we kanker in onze longen zuigen, vet in onze spijsvertering jagen, stress in onze hersenen opstapelen, hoe kunnen we dan respectvol omgaan met onze omgeving? Dus ik probeer alles samen te vatten en de holistische visie op papier te zetten. We aim for the stars en iedereen is welkom in mijn space shuttle… We zitten namelijk allemaal in dezelfde situatie. Geld, afkomst, religie doet er hier niet toe.”

De weinige kosten die Bart heeft, betaalt hij met surflessen.
De weinige kosten die Bart heeft, betaalt hij met surflessen. “Work to live, don’t live to work.”

Bart strijdt tegen plastic vervuiling

Bart wil graag de wereld veranderen. Daarom organiseert hij binnenkort samen met zijn vriendin Kathi een online evenement rond ‘single use plastic’, plastic dat één keer wordt gebruikt en daarna weggegooid.

“We maken er een zooitje van. En dit wil ik veranderen. Met ons project ‘a solution to plastic pollution’ wil ik duidelijkheid brengen over het probleem. Als iedereen de juiste informatie heeft en begrijpt dat er een probleem is, dan ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf.”

“Het is de eerste internationale georganiseerde summit rond single use plastic. Dit online evenement vindt plaats van 27 mei tot 5 juni. Nu zijn we 25 experts aan het interviewen die elk een specialisatie hebben in verband met plastic vervuiling. Tijdens de summit komen deze interviews online en willen we hun kennis delen met iedereen die er oor naar heeft.”

Info via https://asolutiontoplasticpollutionsummit.com/ en https://www.facebook.com/asolutiontoplasticpollutionsummit