Meer dan 70 zij-instromers in lerarenopleiding Howest

Klaas Allosserie. © WVH
Redactie KW

Howest Kortrijk mag vanaf half februari meer dan 70 nieuwe zij-instromers in de lerarenopleiding verwelkomen. Izegemnaar Klaas Alloserie (34) startte in september al met zijn flexibel traject aan de lerarenopleiding van Howest. Na een semester blikt hij heel tevreden terug op de keuze die hij vorige zomer maakte. “Ik hoop vooral jongeren te inspireren als leerkracht”, aldus Klaas.

Het watervalsysteem was in het secundair onderwijs van toepassing op Klaas. Van handel, naar sociaal-technische wetenschappen tot slagerij om uiteindelijk in de richting kantoor terecht te komen. Geen parcours om trots op te zijn, geeft hij ruiterlijk toe. Na het behalen van zijn diploma secundair onderwijs stroomde Klaas schoolmoe uit en deed hij de ene interim na de andere. Na een jaar werken besloot hij opnieuw te gaan studeren en koos hij ervoor de bacheloropleiding journalistiek aan Howest te volgen. Met vallen en opstaan rondde Klaas deze studie succesvol af.

“Na mijn stage kreeg ik meteen een job aangeboden. Ik kon aan de slag op de sportredactie van een krant. Een jongensdroom kwam in vervulling”, aldus Klaas. “Mijn liefde ligt echter al van kleins af aan bij de Amerikaanse sporten en daar is er in de Vlaamse media weinig plaats voor. Na een jaar verliet ik dan ook de redactie.”

Vorige zomer stootte Klaas online op een post dat je aan Howest als zij-instromer de opleiding tot leerkracht kan volgen. Meteen was hij getriggerd.

Traject op maat

Na overleg met de trajectbegeleidster aan Howest werd een traject op maat uitgestippeld op basis van zijn vooropleiding. Via de VDAB kreeg hij groen licht om zich volledig te focussen op zijn studies. Een nieuwe kans wenkte.

“Ik volg het flextraject met keuzevak Nederlands”, legt Klaas uit. “De lessen van de verkorte educatieve bachelor in het secundair onderwijs volg ik allemaal in contactonderwijs aan Howest ‘s avonds. Het extra onderwijsvak Nederlands (vakstudie en vakdidactiek) verwerk ik zelfstandig via afstandsonderwijs”, vertelt Klaas.

“Dit alles verloopt in volle transparantie en met heel goede communicatie van de lectoren. Ze staan steeds klaar om feedback te geven of om mijn vragen te beantwoorden. Via de elektronische leeromgeving van Howest is alles uitstekend opgebouwd en worden de leerinhouden goed uitgelegd.” Klaas raadt iedereen aan om niet te twijfelen om de stap naar het onderwijs te zetten.

In positief daglicht

“We hebben ondertussen meer dan 70 zij-instromers die half februari met de opleiding zullen starten”, vult Wouter Van Hoorne aan als opleidingsmanager van de lerarenopleidingen aan Howest. “We hebben van ons instapmoment in februari dan ook een prioriteit gemaakt. We willen het beroep van leerkracht terug in een positief daglicht plaatsen.” (WVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier