Meer dan 4.000 wandelaars voor 46ste Canadese Bevrijdingsmars

© (Foto DM)
Redactie KW

Knokke-Heist is sinds de bevrijding door de Canadezen elk 1ste weekend van november in de ban van Canada. Op 1 en 2 november 1944 kwam een einde aan 4 jaar bezetting.

Op zaterdag had een herdenkingsmis plaats in een afgeladen volle Sint Margaretakerk. Op zondag werd de Canadese bevrijdingsmars gehouden van Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen tot in Knokke. Voor de korte afstanden kwamen ondanks de regen meer dan 4.000 wandelaars opdagen. Voor de lange afstand over 33km meldden zich 1338 moedigen waaronder een Canadees militair wandelcontingent. Uit Canada kwamen jongeren van een school uit Kingston, Ontario, die samen met leerlingen van het Zwincollege deelnamen aan de 33 km lange mars. Om 17 uur vond aan het oorlogsmonument op het Burgemeester Frans Desmidtplein de slotplechtigheid plaats van de viering. De For Freedom Pipes & Drums en de harmonie van Scouts St. Leo Brugge in Canadees Mounties-uniform, brachten er het beklijvende Amazing Grace in aanwezigheid van de Canadese ambassadeurs voor België, Luxemburg en Nederland. Ook de familie van de Canadese veteraan Benny Chartier die als eerste met zijn tank door de Lippenslaan trok, tekende aanwezig. Het Canadese militaire contingent uit Brunssum paradeert daarna in de voetsporen van de Canadese bevrijders richting stadhuis.

Voorzitter van de Cultuurraad Dirk Overstraete en ereschepen Danny Lannoy die al 45 jaar lang de Canadese bevrijdingsmars en plechtigheden organiseren, kregen er een gouden medaille voor cultuurverdienste uitgereikt.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier