Meer dan 3.250 liefdesbomen maken Roeselare een pak groener

Op de foto zien we Geert Lemey, Bart Deklerck, Hubert Davidts en Michèle Hostekint, klaar om honderden bomen uit delen.© (foto SB)
Op de foto zien we Geert Lemey, Bart Deklerck, Hubert Davidts en Michèle Hostekint, klaar om honderden bomen uit delen.© (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vandaag kwamen 650 mensen hun liefdesbomenpakket ophalen op De Munt. De actie Liefdesbomen van de Stad Roeselare en het burgerinitiatief Meer Bomen in Roeselare is dit jaar dan ook een groot succes. Maar liefst 3.250 nieuwe boompjes worden de komende dagen aangeplant in de tuinen #VANRSL! Ter vergelijking: in 2019 werden er 600 bomen uitgedeeld en in 2020 waren er dat iets meer dan 500.

Normaal stond de verdeling veertien dagen geleden op het programma, daags voor Valentijn, maar het barre winterweer stak er toen een stokje voor. “Nieuw dit jaar was dan ook dat men niet één boom kon bestellen, maar meteen een leuk gevarieerd pakket liefdesbomen”, vertelt bevoegd schepen Michèle Hostekint. “Er werden vandaag 500 pakketten opgehaald voor de kleinere tuin met appelbes, gele kornoelje, kardinaalsmuts, lijsterbes en sleedoorn. Voor de grotere tuinen gingen 150 pakketten de deur uit met vogelkers, hazelnoot, zomereik, zwart els en waterwilg.”

“Ook dankzij de actie ‘Bewilg het landschap’ van Stadslandschap en Stad Roeselare werden er dit jaar zo’n 132-tal wilgenpoten gratis uitgedeeld, waarvan er 56 geplant werden in Roeselare. Knotwilgen bieden heel wat voordelen: ze zorgen er voor dat drassige weilanden droger worden, zijn een schuilplaats voor heel wat dieren, ze houden beekkanten vast en ze verfraaien ons landschap.”

Beide initiatieven passen perfect in het actieplan RSL Boomt. Met RSL Boomt wil de Stad tegen 2025 100.000 nieuwe bomen aanplanten in de stad. Ook de tuinen #VANRSL spelen daarin een belangrijke rol. Privétuinen beslaan in Vlaanderen 9 procent van de totale oppervlakte. De helft daarvan bestaat uit gazon, een derde is verhard. Toch spelen tuinen een belangrijke rol voor ons ecosysteem en de biodiversiteit, en al helemaal in een stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier