Meer dan 3.000 handtekeningen tegen doven van openbare verlichting in Ieper

Redactie KW

Vrijdagmorgen trokken Ieperlingen Marnik Burggraeve en Camille Coussement naar burgemeester Jan Durnez met een petitie voor ‘meer licht in de straat’.

Sinds oktober 2014 werd de openbare verlichting in Ieper en deelgemeenten ‘s nachts gedoofd tussen 23 en 6 uur. Het doven gebeurt via het strooiplan. Dat betekent dat de lichten wel blijven branden op de wegen waar in de winter bij vriestemperaturen zout gestrooid wordt. De hoofdwegen blijven verlicht, maar in heel wat woonwijken is het na 23 uur pikdonker. Vanaf half mei wordt het doofplan echter aangepast van middernacht tot 5 uur.

Voor Ieperlingen Marnik Burggraeve en Camille Coussement was dat echter niet voldoende. Zij startten eind vorig jaar met een petitie: ‘Wij willen licht in onze straat’. “We zijn van deur tot deur gegaan en uiteindelijk hebben 3.259 mensen de petitie ondertekend, goed voor één tiende van de inwoners van Groot Ieper“, legt Marnik uit. “Vrijdagmorgen zijn we de petitie gaan overhandigen op het Auriscentrum bij burgemeester Jan Durnez. Op die manier hopen we een duidelijk signaal te geven van de Ieperlingen aan het stadsbestuur. We hebben drie kwartier samengezeten met de burgemeester en het is een constructief gesprek geweest. Ik heb er goede hoop op dat onze boodschap is overgekomen. Met de overschakeling op ledverlichting zou het mogelijk zijn om de lichten meer te laten branden, maar toch de productie van CO2 te verminderen.”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V) blikt eveneens met een tevreden gevoel terug op het gesprek. “We hebben geluisterd naar elkaars argumenten”, vertelt de burgemeester. “Ik heb uitgelegd dat we al veel inspanningen hebben gedaan en wij zijn ook niet de enige stad in West-Vlaanderen die kiest voor het doven van de lichten ‘s nachts. In onze provincie lopen al 14 projecten voor het doven of dimmen van lichten. Verder zijn we volop bezig met het uittesten van proefopstellingen met zonnepanelen bij kruispunten en in specifieke situaties zoals doodlopende starten. Vanaf halfweg mei schakelen we ook over van 7 uren doven naar 5 uren doven. Dat is ook al een antwoord op hun signaal.”

(JL – foto’s EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.