Meer dan 28 graden? Geen paardenkoetsen in Oostende

© JRO
Redactie KW

Net als vorige zomer blijven de paardenkoetsen in Oostende op stal bij temperaturen van 28 graden en meer. Met de voorspelde temperaturen voor de komende dagen zou de maatregel er al heel snel kunnen aankomen.

De nieuwe regel werd vorige zomer al ingevoerd toen we enkele hete dagen te verwerken kregen. In kader van het dierenwelzijn werd toen al beslist om paarden bij temperaturen vanaf 28 graden binnen te houden. Nog voor de start van de zomer maakte de stad een nieuwe stedelijke verordening op. Daarmee wil de stad zich profileren als diervriendelijke stad.

“Zolang de temperaturen te hoog zijn, blijven de paarden beter op een schaduwrijke plaats, op stal of in de weide”, vertelt schepen Hina Bhatti (Open Vld). “Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de maatregel ook bij lagere temperaturen ingevoerd worden.”

Verfrissen met water

Daarnaast is het in Oostende enkel toegelaten om volwassen en fysiek geschikte paarden een koets te laten trekken. “De paarden moeten tijdens hun werkdag regelmatig vers water en gezonde voeding krijgen. Maar ook op zonnige dagen, als het kwik onder de 28 graden schommelt, moeten de paarden af en toe verfrist worden met water. Per werkdag moeten de paarden twee dagen rust krijgen. Dat zullen we samen met de diereninspectie en de milieupolitie opvolgen.” Ook de lengte van de rit en het aantal ritten per week zullen sterk strikt beperkt worden. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier