Meer dan 200 zonnepanelen zorgen voor veel schade door naweeën storm Ciara

Er is niet alleen schade aan het gebouw van Wienerberger maar ook aan een loods die in de buurt ligt. © JH
Redactie KW

Felle rukwinden hebben maandagavond voor een enorme schade gezorgd aan een zonnepanelenpark van Eneco op het dak van steenbakkerij Wienerberger in Kortemark. Meer dan 200 zonnepanelen waaiden weg van het dak en veroorzaakten in de omgeving veel schade.

Rond 22 uur trok een kort maar hevig onweer over de regio en dat zorgde voor tal van oproepen bij de hulpdiensten. Bij de brandweer van Kortemark kwam rond 22.30 uur een ernstige melding binnen vanuit de steenbakkerij van Wienerberger (vroeger Desimpel) langs de Hoogledestraat in Kortemark. Een zware rukwind tilde een deel van het dak op van een loods aan de zijkant van het bedrijf waar bakstenen gemaakt worden.

Daken van auto’s doorboord

Op dat dak is een zonnepanelenpark gevestigd van Eneco die elektriciteit maakt van de zonne-energie en dat op het net plaatst. Het zonnepanelenpark voorziet dus niet zelf de stroom in het bedrijf Wienerberger. Een deel van het dak is erg zwaar beschadigd. Metalen constructies en gewelven plooiden deels door en zorgden voor verschillende gaten in het dak. Binnen was een productieteam aan de slag maar niemand raakte gewond. Pas toen er buiten gekeken werd, kwam de ware schade aan het licht.

(lees verder onder de foto)

Meer dan 200 zonnepanelen die op het dak stonden werden de speelbal van de wind, met dergelijke taferelen tot gevolg.
Meer dan 200 zonnepanelen die op het dak stonden werden de speelbal van de wind, met dergelijke taferelen tot gevolg.© JH

Meer dan 200 zonnepanelen die op het dak stonden werden de speelbal van de wind en vlogen metersver in het rond. Er is niet alleen schade aan het gebouw van Wienerberger maar ook aan een loods die in de buurt ligt en waar een bedrijf gevestigd is dat metaalconstructies doet. Door de vlijmscherpe zonnepanelen zitten daar verschillende gaten in het dak. Ook geparkeerde auto’s aan het bedrijf liepen schade op. Enkele zonnepanelen doorboorden letterlijk het dak van de auto’s.

Schade enorm

Twee huizen in de buurt liepen eveneens schade op aan vensters en muren. En ook bij een rendez-voushotel is er schade: een zonnepaneel vernielde er zelfs de airconditioning buiten. De brandweer van Kortemark riep snel versterking in. “We schakelden het speciale RISC-team in van de brandweer om interventies op hoogte te doen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde.

(lees verder onder de foto)

“We schakelden het speciale RISC-team in van de brandweer om interventies op hoogte te doen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde.© JH

“Ook voor de manschappen was met deze rukwinden uiterste voorzichtigheid geboden. Een deel van het dak van Wienerberger kon niet betreden worden wegens te gevaarlijk. We concentreerden er ons op om zoveel mogelijk losse zonnepanelen van het dak te halen om verdere schade te voorkomen.” Er vielen geen gewonden door het rondvliegende puin maar de schade is dus enorm. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier