Meer dan 2.000 deelnemers voor Tieltse mobiliteitsbevraging

De respons op de bevraging overstijgt de verwachtingen van schepen van Verkeer en Mobiliteit Vincent Byttebier en Jan De Kezel van participatiebureau Createlli. © foto TVW
Redactie KW

Meer dan 2.000 Tieltenaren en mensen die in de Europastad werken, sporten of naar school gaan namen in oktober deel aan een grote mobiliteitsbevraging. Dat is een pak meer dan verwacht en levert een schat aan informatie op voor de verkeersleefbaarheidsstudie die het stadsbestuur laat uitvoeren.

“De 2.026 deelnemers lieten zich online bevragen over hun vervoersmiddel, de diverse knelpunten, ideeën om de auto minder frequent te gebruiken en hun mogelijke suggesties voor het stadscentrum, de woonkernen of bedrijventerreinen”, zegt schepen van Verkeer en Mobiliteit Vincent Byttebier (CD&V).

Driekwart woont in Tielt

De deelnemers, met als sterkst vertegenwoordigde groep de 30- tot 65-jarigen, gaven in totaal ook meer dan 6.000 locaties op die zij beschouwen als knelpunten. “Er namen ongeveer evenveel mannen als vrouwen deel, respectievelijk 46 en 54 procent”, zegt de schepen nog. Ongeveer driekwart van de respondenten woont in Tielt.

Dankzij de ruime interesse voor het onderzoek, ligt er heel wat studiemateriaal op tafel om mee verder te werken. “Zo legt 60 procent van de deelnemers een traject naar het werk of naar school af van minder dan 7 kilometer. Dat biedt duidelijk perspectief voor andere mobiliteitsopties dan de auto.”

Dialoogmarkt

De resultaten worden nu verder geanalyseerd. Rekening houdend met de corona-maatregelen gaat het stadsbestuur later bepalen wanneer er een (fysieke) dialoogmarkt over de resultaten en mogelijke denkpistes kan plaatsvinden. Inmiddels wordt werk gemaakt van scholenoverleg. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier