Meer dan 130 schepen meren aan in Oostende, Galjoen grootste blikvanger

Le Galion Galucia liep deze week Oostende binnen, een indrukwekkend zicht. (foto BP)
Redactie KW

Het is zover. De twintigste editie van Oostende van Anker is donderdag onder een goed gesternte gestart. Vier dagen lang is het weer al boten wat de klok slaat. Grootste blikvanger dit jaar is een replica van een Spaans galjoen, maar ook de meer dan 130 andere schepen, van klein tot groot, oogsten naar aloude traditie veel bekijks.

Le Galion Andalucia is een replica van het type schepen dat gebouwd werd voor de Spaanse kroon tussen de 16de en de 18de eeuw, toen de Spaanse vloot heerste over de wereldzeeën. Met de schepen werd wereldwijd handel gevoerd. De galjoenen wogen, als bewapend koopvaardijschip, tussen de 500 en de 1.200 ton en waren tussen de 35 en de 65 meter lang. Ze werden gebouwd om de grote oceanen te trotseren.

Eerste keer in België

Het onderzoek naar de vorm van het schip, de informatie en de afmetingen nam maar liefst drie jaar in beslag. Daarvoor werden de historische en maritieme archieven van Spanje geconsulteerd. Het duurde nog eens zes maanden eer het ontwerp klaar was. 150 arbeiders werkten gedurende 17 maanden aan de bouw van het schip. Uiteindelijk werd het Spaanse galjoen te water gelaten in november 2009 in Punta Umbria. Het is de allereerste keer dat Le Galion Andalucia een Belgische haven aandoet.

“In principe zouden we rechtstreeks vanuit La Coruña richting Oostende varen”, vertelt Alvaro Lecaro, verantwoordelijke van de Spaanse rederij. “Maar door wat problemen zijn we de haven van Le Havre binnen moeten varen. Vooral de weersomstandigheden waren een storende factor. Uiteindelijk raakten we hier toch nog ruim op tijd. Met het schip waren we al te gast in verschillende landen. Sinds de tewaterlating in 2009 deden we al havens in China, Turkije, Griekenland, Egypte, Soedan, Sri Lanka en de Filipijnen aan. Daarnaast vaarden we ook de hele Oostkust van de Verenigde Staten af tot in Canada. Oostende voor Anker kennen we maar al te goed. We waren hier al eens te gast, maar met ons ander schip, de Nao Victoria. We weten dus wat ons hier te wachten staat”, lacht Alvaro.

Le Galion Andalucia is 51 meter lang en 10,12 meter breed, met een diepgang van 3,4 meter. Het vaartuig ligt aangemeerd aan de cruisekaai en is via de Natienkaai gratis toegankelijk voor het grote publiek tijdens Oostende voor Anker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier