Onze vier hulpverleningszones kregen flink wat oproepen te verwerken, maar de schade viel erg goed mee. De brandweerzone Fluvia klokt momenteel af op 293 afgewerkte interventies, waarvan er zich 86 in Kortrijk afspeelden. "We kregen vooral oproepen voor deels weggewaaide daken en dakpannen en enkele omgewaaide bomen", klinkt het. "Het is druk, maar de vorige storm in onze contreien zorgde voor een pak meer werk."

Ook bij de brandweerzone Westhoek vielen geen spectaculaire interventies te noteren. "We kregen in totaal 222 meldingen binnen, maar die gingen vooral over de 'klassiekers'. Het was wel opvallend dat we zondag meer oproepen uit het binnenland van West-Vlaanderen kregen, terwijl het vandaag aan de kust drukker is."

Gevel tegen de vlakte

De 'zwaarste' melding kwam vanuit Nieuwpoort: daar begaf een deel van de gevel van het stedelijk magazijn het onder de stormwind. "Ook veel werfhekken werden omver geblazen en de mobiele werftoiletten waren een makkelijke prooi." De zone kreeg ook wat meldingen van wateroverlast door insijpelende regen binnen.

De mensen waren erg goed voorbereid op Ciara en dat zorgt voor een positief effect in het aantal meldingen - Hulpverleningszone Midwest

De zone Midwest kreeg een kleine 300 oproepen te verwerken en in Zone 1 werd een vierhonderdtal keer uitgerukt. Ook daar geen grote incidenten. "Enkele bomen op straat en het raam dat uit een bushokje was gewaaid, dat waren de meest spectaculaire gevallen.De mensen waren erg goed voorbereid op Ciara en dat zorgt voor een positief effect. Zo goed als iedereen had zijn voorzorgen genomen en op die manier hebben wij iets minder werk."

© Peter Maenhoudt

Maandag neemt de kust wel nog enkele maatregelen voor de hoge waterstanden. Alle staketsels blijven tot woensdag afgesloten en in Wenduine werd de stormmuur gesloten. Ook de veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende werden stilgelegd. De stad Oostende liet uit voorzorg alle deelsteps weghalen uit de straten. In Oostkamp wordt in de Freinetschool Klimop maandag geen les gegeven omdat de school in een gebied staat met veel bomen.

De Lijn laat dan weer weten dat er een verstoring is op het traject van de kusttram door zand op de sporen. Dat is het geval in Knokke, Oostende en De Panne. De kusttram rijdt met een kleine vertraging. De stad Kortrijk houdt maandag nog alle groenzones en parken gesloten. In de loop van de middag en avond neemt de wind opnieuw toe en wordt hevige regen voorspeld. Mogelijk kunnen losgekomen takken nog naar beneden komen.

© Peter Maenhoudt
© Peter Maenhoudt
Onze vier hulpverleningszones kregen flink wat oproepen te verwerken, maar de schade viel erg goed mee. De brandweerzone Fluvia klokt momenteel af op 293 afgewerkte interventies, waarvan er zich 86 in Kortrijk afspeelden. "We kregen vooral oproepen voor deels weggewaaide daken en dakpannen en enkele omgewaaide bomen", klinkt het. "Het is druk, maar de vorige storm in onze contreien zorgde voor een pak meer werk."Ook bij de brandweerzone Westhoek vielen geen spectaculaire interventies te noteren. "We kregen in totaal 222 meldingen binnen, maar die gingen vooral over de 'klassiekers'. Het was wel opvallend dat we zondag meer oproepen uit het binnenland van West-Vlaanderen kregen, terwijl het vandaag aan de kust drukker is."De 'zwaarste' melding kwam vanuit Nieuwpoort: daar begaf een deel van de gevel van het stedelijk magazijn het onder de stormwind. "Ook veel werfhekken werden omver geblazen en de mobiele werftoiletten waren een makkelijke prooi." De zone kreeg ook wat meldingen van wateroverlast door insijpelende regen binnen.De zone Midwest kreeg een kleine 300 oproepen te verwerken en in Zone 1 werd een vierhonderdtal keer uitgerukt. Ook daar geen grote incidenten. "Enkele bomen op straat en het raam dat uit een bushokje was gewaaid, dat waren de meest spectaculaire gevallen.De mensen waren erg goed voorbereid op Ciara en dat zorgt voor een positief effect. Zo goed als iedereen had zijn voorzorgen genomen en op die manier hebben wij iets minder werk."Maandag neemt de kust wel nog enkele maatregelen voor de hoge waterstanden. Alle staketsels blijven tot woensdag afgesloten en in Wenduine werd de stormmuur gesloten. Ook de veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende werden stilgelegd. De stad Oostende liet uit voorzorg alle deelsteps weghalen uit de straten. In Oostkamp wordt in de Freinetschool Klimop maandag geen les gegeven omdat de school in een gebied staat met veel bomen.De Lijn laat dan weer weten dat er een verstoring is op het traject van de kusttram door zand op de sporen. Dat is het geval in Knokke, Oostende en De Panne. De kusttram rijdt met een kleine vertraging. De stad Kortrijk houdt maandag nog alle groenzones en parken gesloten. In de loop van de middag en avond neemt de wind opnieuw toe en wordt hevige regen voorspeld. Mogelijk kunnen losgekomen takken nog naar beneden komen.