Meer beenamputaties door coronacrisis

In april werd er niet alleen in Nederland, maar ook bij ons een stijging van het aantal beenamputaties genoteerd. (Foto Getty Images) © Sergei Bobylev/TASS
Redactie KW

“Ook bij ons was er een stijging van het aantal beenamputaties”, zegt hart- en vaatchirurg Michel Danneels van AZ Delta in Roeselare. “Door de coronacrisis hadden mensen te veel schrik om naar het ziekenhuis te komen. Met alle gevolgen vandien.” Dit weekend kwam het Nederlandse nieuwsmedium NOS al tot dezelfde conclusie na een rondvraag bij 17 ziekenhuizen.

Dit weekend trok radiotherapeut-oncoloog Gert De Meerleer van UZ Leuven ook al aan de alarmbel. De oncoloog waarschuwde dat er in april de helft minder kankergevallen werden opgespoord, waardoor ze nu grote en complexe tumoren moeten verwijderen.

De oorzaak valt niet ver te zoeken. In april had de coronacrisis een enorme impact op de klassieke werking van de ziekenhuizen, waardoor heel wat patiënten en zorgbehoevenden niet meteen de stap naar een zorginstelling hebben gezet. Niet alleen bij tumoren is er een gevoelige stijging, het aantal stijgende beenamputaties is nog zo’n gevolg daarvan, zo bleek afgelopen weekend nog uit rondvraag van de Nederlandse NOS. Vooral in ziekenhuizen in Noord-Brabant en (Nederlands) Limburg bleek dat het geval.

Onze redactie contacteerde de West-Vlaamse ziekenhuizen en alvast dokter Michel Danneels, long- en vaatchirurg aan AZ Delta in Roeselare, zag het aantal beenamputaties in april en begin mei ook bij ons gevoelig stijgen. “Weliswaar niet exponentieel, maar duidelijk wel meer. Vandaag is de situatie min of meer gestabiliseerd. Specifieke cijfers zijn er niet, omdat we dat op jaarbasis bekijken. Het deed zich vooral voor toen de eerste golf in alle hevigheid bezig was. Het is niet alleen bij ons en in Nederland zo. Een tweetal weken geleden hoorde ik een gelijkaardig geluid van ziekenhuizen in Noord-Italië.”

Bang van het ziekenhuis

“Bij amputaties gaat het vooral over de benen, of vingers. Een minderheid daarvan is te wijten aan ongevallen. Veelal is de oorzaak multifactorieel. Concreet gaat het om een tekort aan zuurstof en bouwstoffen, waardoor er weefsel afsterft. Als vaatchirurg probeer je door middel van operatie nog de situatie recht te trekken, maar dat lukt niet altijd als het weefsel zodanig aangetast is.”

“Vaak gaat het om onderliggende problemen”, gaat Danneels verder, “bij bijvoorbeeld mensen met diabetes, mensen die roken, een hoge cholesterol hebben, of minder mobiel zijn met een slechte doorbloeding als gevolg. Dat kan leiden tot een amputatie. Maar als er te veel weefsel afsterft, komen er zoveel toxische stoffen vrij in het bloed, wat een zwaardere reactie tot zelfs de dood tot gevolg kan hebben.”

“Maar het is zeker niet dat we mensen niet de nodige zorg hebben geboden. Integendeel. Waar we nog konden, hebben we een operatie gedaan. Mensen zijn in deze tijden vaak onterecht bang van het ziekenhuis, terwijl de veiligheidsvoorschriften hier ongelooflijk strikt zijn en heel sterk nageleefd worden. We kunnen enkel maar oproepen om vandaag en in de komende tijden de zorg niet uit te stellen. Al merken we dat voorlopig ook niet zozeer, want onze consultaties zijn inmiddels weer al volgeboekt voor de komende maanden. Maar nogmaals: stel noodzakelijke zorg niet uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier