Meense Tamara en Catherine breien voor sterrenkindjes

Tamara Van Robaeys is mama van twee schattige dochters. De jongste is de helft van een tweeling, maar het andere kindje overleed na tien weken zwangerschap. “Twee maanden geleden las ik op Facebook over het initiatief om kleertjes te maken voor overleden prematuurtjes. Ik was er onmiddellijk voor te vinden. Ergens is het ook een manier om het overlijden van mijn eigen kindje te verwerken.””


“Via Facebook ging ik op zoek naar lotgenoten. Overleden prematuurtjes worden sterrenkindjes genoemd en zo ben ik bij ‘Svens sterrenmutsjes’ terechtgekomen, een initiatief van een mama van een overleden prematuurtje die mutsjes breidde. Het was een Nederlandse organisatie. Ik speelde met het idee om me daar bij aan te sluiten tot ik kennis maakte met de Belgische groep ‘Made with love for stars’. Het initiatief gaat uit van Karina Kempenaerts. Zij verloor 22 jaar geleden haar kindje na 17 weken zwangerschap. Toen hield de wet nog in dat er pas sprake was van een baby als je 24 weken zwanger was. Als je het kindje voor die 24 weken verloor, was je volgens de wet nooit zwanger geweest en was je baby eigenlijk medisch afval. Verschrikkelijk voor de ouders. Gelukkig is die wet nu veranderd en kan een baby na 16 weken een naam krijgen en begraven worden.”

Mutsjes

“Een paar maanden geleden maakte een vriendin van Karina mee dat haar baby te vroeg geboren werd en overleed. De ouders mogen de baby zien, mogen er een foto van maken maar het afscheid wordt enorm pijnlijk als je kindje gewoon in een ziekenhuishanddoek gedraaid wordt. Je kan het geen babykleertjes aantrekken want die zijn veel te groot. Zo kwam Karina op het idee om iets voor die baby’s te maken”, vertelt Catherine Durnez, ” De ouders kunnen dan uit dat assortiment kiezen. Zo’n setje bestaat telkens uit een wikkeldeken en twee mutsen, eentje waarmee de baby begraven wordt en eentje voor de ouders als herinnering. Soms is er ook een jurkje of een pakje bij.”

Aanvankelijk was het misschien enkel de bedoeling dat enkel we zouden breien, haken of naaien maar heel veel vrouwen spreken ons aan en vragen of ze mogen meehelpen. Een vrouw uit de buurt vroeg de ene week om uitleg en kwam de week erna al met zes setjes aangewandeld. We voorzien ook patroontjes. Er zijn heel wat mensen die graag breien of haken maar niet echt weten voor wie ze iets kunnen maken. Ons doel blijft wel zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. Wie geïnteresseerd is, kan altijd eens in ’t Kioske binnenspringen.”, vertelt Catherine. (CR)

Info: madewithloveforstars@gmail.com

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.