Cafés waarvan de voordeur gesloten bleef, maar klanten toch via de achterdeur binnen kwamen of gezinnen die plots heel wat meer leden tellen als voorheen. De Vlaming blonk de afgelopen dagen uit in het vinden van oplossingen voor de beperkingen die iedereen kreeg opgelegd. Menen vormde daarop geen uitzondering en kreeg, als kers op de taart, nog enkele hardleerse Fransen te verwerken.

Voor burgervader Eddy Lust was de maat meer dan vol. "Er ontstond een heuse vlaag van solidariteit, doorheen het hele land en iedereen probeert het zo leefbaar mogelijk te houden. Toch heb je altijd nog hardleerse mensen die ervan overtuigd zijn dat de regels niet voor hen van toepassing zijn. Dergelijk onverantwoord gedrag ben ik beu!"

Over de omheiningen klauteren

De nachtwinkels aan de grens, even onlosmakelijk met de gemeente verbonden als het belfort en het stadhuis, maakten ondertussen al kennis met de directe aanpak van de burgemeester. "Enkele jongeren hadden er niet beter op gevonden dan over de omheiningen op het Delorsplein te klauteren", foetert de burgemeester. "Vanuit Frankrijk even snel naar de Belgische nachtwinkel, terwijl dat ten stelligste verboden is en er dan nog een spelletje met de ordediensten van maken. Ik ben zelf ter plaatse geweest en de uitbater op zijn plichten gewezen. Hij besloot uiteindelijk zelf de deuren, tot 5 april, volledig dicht te houden."

Ik heb onze veiligheidsdiensten de opdracht gegeven streng maar rechtvaardig toe te zien op de naleving van alle maatregelen

Naast de politie had ook de brandweer de handen vol met zaken die eigenlijk niet horen te zijn. "In deze moeilijke tijden moeten onze hulpdiensten beschikbaar blijven", vult de burgervader aan. "Toch vond iemand het een geniaal idee om in Lauwe, op maandagavond, even een en ander in brand te gaan steken. Onze containerparken zijn tijdelijk dicht, wat hinder met zich meebrengt. Ik begrijp dat. Om daarom dan actie te ondernemen waardoor we onze brandweer moeten mobiliseren, dat begrijp ik helemaal niet. Dergelijke acties kunnen leiden tot aanzienlijke boetes!"

Niet extra belasten

De burgervader van de grensstad doet dan ook een oproep naar alle inwoners. "We kunnen niet anders dan onze dankbaarheid te tonen aan iedereen die zich, zelfs in deze moeilijke periode, aan de regels houdt. De hulpverleners, zorgverstrekkers, dokters, verpleegsters en iedereen die zich inzet, verdienen ons respect en het is aan de burger om ervoor te zorgen dat ze niet extra worden belast. Ik heb dan ook onze veiligheidsdiensten de opdracht gegeven streng maar rechtvaardig toe te zien op de naleving van alle maatregelen. Onze enige prioriteit nu is het welzijn van alle inwoners."

Cafés waarvan de voordeur gesloten bleef, maar klanten toch via de achterdeur binnen kwamen of gezinnen die plots heel wat meer leden tellen als voorheen. De Vlaming blonk de afgelopen dagen uit in het vinden van oplossingen voor de beperkingen die iedereen kreeg opgelegd. Menen vormde daarop geen uitzondering en kreeg, als kers op de taart, nog enkele hardleerse Fransen te verwerken. Voor burgervader Eddy Lust was de maat meer dan vol. "Er ontstond een heuse vlaag van solidariteit, doorheen het hele land en iedereen probeert het zo leefbaar mogelijk te houden. Toch heb je altijd nog hardleerse mensen die ervan overtuigd zijn dat de regels niet voor hen van toepassing zijn. Dergelijk onverantwoord gedrag ben ik beu!"De nachtwinkels aan de grens, even onlosmakelijk met de gemeente verbonden als het belfort en het stadhuis, maakten ondertussen al kennis met de directe aanpak van de burgemeester. "Enkele jongeren hadden er niet beter op gevonden dan over de omheiningen op het Delorsplein te klauteren", foetert de burgemeester. "Vanuit Frankrijk even snel naar de Belgische nachtwinkel, terwijl dat ten stelligste verboden is en er dan nog een spelletje met de ordediensten van maken. Ik ben zelf ter plaatse geweest en de uitbater op zijn plichten gewezen. Hij besloot uiteindelijk zelf de deuren, tot 5 april, volledig dicht te houden." Naast de politie had ook de brandweer de handen vol met zaken die eigenlijk niet horen te zijn. "In deze moeilijke tijden moeten onze hulpdiensten beschikbaar blijven", vult de burgervader aan. "Toch vond iemand het een geniaal idee om in Lauwe, op maandagavond, even een en ander in brand te gaan steken. Onze containerparken zijn tijdelijk dicht, wat hinder met zich meebrengt. Ik begrijp dat. Om daarom dan actie te ondernemen waardoor we onze brandweer moeten mobiliseren, dat begrijp ik helemaal niet. Dergelijke acties kunnen leiden tot aanzienlijke boetes!"De burgervader van de grensstad doet dan ook een oproep naar alle inwoners. "We kunnen niet anders dan onze dankbaarheid te tonen aan iedereen die zich, zelfs in deze moeilijke periode, aan de regels houdt. De hulpverleners, zorgverstrekkers, dokters, verpleegsters en iedereen die zich inzet, verdienen ons respect en het is aan de burger om ervoor te zorgen dat ze niet extra worden belast. Ik heb dan ook onze veiligheidsdiensten de opdracht gegeven streng maar rechtvaardig toe te zien op de naleving van alle maatregelen. Onze enige prioriteit nu is het welzijn van alle inwoners."