Medisch materiaal vanuit Hooglede voor Senegal

(foto JT) © (foto JT)
Redactie KW

Vrijwilligersorganisatie Sora Senegal organiseert jaarlijks een aantal evenementen ten voordele van projecten in Senegal. Onlangs hielpen heel wat vrijwilligers mee om een container met medisch en educatief materiaal in te laden met bestemming Senegal. Gudrun Beernaert is een van de bezielers achter de organisatie.

“We zijn de mensen van AZ Delta en het rusthuis in Oostrozebeke enorm dankbaar voor het materiaal dat we van hen gekregen hebben”, opent Gudrun. “Zo kregen we onder andere matrassen, een bevallingstafel, stoeltjes voor in de wachtzaal, rolstoelen en verzorgingstafeltjes. We leven nu eenmaal in een wegwerpmaatschappij. Gelukkig kunnen wij deze zaken nu een tweede leven laten leiden in Senegal.”

De container vertrekt op 17 maart in Antwerpen en komt rond 1 april ter plaatse aan. “De kosten voor het vervoeren van zo’n container zijn niet min”, vervolgt Gudrun. “Alles samen gerekend, met onder andere transit- en douanekosten, kom je op zo’n 4.000 à 5.000 euro uit. Het is niet toevallig dat we de container nu versturen, want van 6 tot 20 april trekken we met een groep van 23 personen op inleefreis. We ledigen dan samen de container en kijken eerst wat we kunnen gebruiken voor het ziekenhuis in Daga-Youndoum Bambara. We krijgen ook veel aanvragen van medische posten uit de buurt en proberen alles zo nuttig mogelijk te besteden. De staat zelf trekt zich helaas van weinig aan.”

grote droom

Tijdens de inleefreis staat er een gevarieerd aanbod op het programma. Zo staat er op het einde een straatfeest gepland waarbij er samen met de bewoners muziek wordt gespeeld in traditionele klederdracht. “We trekken sowieso een viertal dagen door de brousse. Zoals elke keer houden we weer een medische dag. Dit jaar focussen we ons op de kinderen. Ook in het weeshuis gaan we langs met kledij en in school gaan we een computerklas installeren. We luisteren telkens naar de verwachtingen en noden op gebied van educatie en medicatie, maar de eindverantwoordelijkheid ligt wel bij de plaatselijke bevolking zelf. We willen niet betuttelen en ze moeten zelf instaan voor de goede zorg en onderhoud van het beschikbare materiaal”, aldus nog Gudrun.

Haar grote droom is echter het opstarten van een secundaire school. “Vanuit het dorp is het soms wel 30 kilometer naar de nabijgelegen middelbare school. Die afstand moet te voet afgelegd worden en de omstandigheden zijn natuurlijk verre van ideaal. Het is niet veilig om als kind zo’n afstanden af te leggen en op school is er geen voedsel voorzien. Het project in Senegal is een passie waar je mee opstaat en gaat slapen.”

activiteiten

Om alles te bekostigen organiseert Sora geregeld een activiteit. Op 28 maart volgt het evenement Film on Wheels en op 11 mei is er opnieuw Soirée Sénégalaise in de Gulden Zonne.

Op het programma staan een Afrikaanse maaltijd (19 uur), een leerlingenoptreden (20 uur) en een concert van Sidy Cissokho en Jalila Waraba (21.30). Tickets kosten 12 euro. (JT)

Info: www.sorasenegal.com en de gelijknamige Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier