MediaMarkt verhuist naar de rand van Oostende

Op de vroegere site-Coppin in de Torhoutsesteenweg komt een nieuwe vestiging van Media Markt. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Net op hetzelfde moment zijn zowel Decathlon als Media Markt gestart met grootscheepse afbraakwerken op de Torhoutsesteenweg. Groep Spegelaere bouwt zoals gepland een vestiging voor Decathlon op de site van de Oostendse Hallen. Elektronicaketen MediaMarkt, nu nog in het shoppingcenter Searena, verhuist ook naar de Torhoutsesteenweg, maar kiest voor de site van het voormalige bedrijf Coppin, tussen Dovy Keukens en Oxfam Solidariteit.

De procedureslag om op de site van de Oostendse Hallen een nieuw winkelcomplex te bouwen, nam zes jaar in beslag. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Groep Spegelaere, al zo’n 20 jaar eigenaar van de Oostendse Hallen, een nieuwbouw zou optrekken voor zowel Decathlon als Media Markt. Maar MediaMarkt kon de ellenlange procedure niet meer aanzien, stapte uit het project en zocht een andere oplossing.

Open in april 2020

Op een gemeenteraad in juni vorig jaar werd al gezegd dat MediaMarkt een andere site op de Torhoutsesteenweg op het oog had. Nu is duidelijk waar: op de site van het voormalige bedrijf Coppin, een handel in uitrusting voor auto en industrie, tussen Dovy Keukens en Oxfam Solidariteit en schuin tegenover elektrozaak Vanden Borre. Eind vorige week begonnen de afbraakwerken op de site-Oostendse Hallen, begin deze week verschenen de sloopkranen op de site-Coppin. “Ik kan bevestigen dat wij daar een nieuwe vestiging bouwen”, zegt woordvoerster Janick De Saedeleer van MediaMarkt. “Wij waren al een tijdje op zoek naar een andere locatie. Bedoeling is om in april 2020 te openen.”

Ander winkelconcept

“MediaMarkt is veranderd van winkelconcept”, verduidelijkt schepen van Ruimte en Wonen Kurt Claeys (Open VLD). “Vroeger vond je er alle materiaal in de rekken, maar het is de bedoeling om kleinschaliger te gaan werken en minder in stock te hebben. Je zal meer toestellen moeten bestellen die je vervolgens af kan halen in de winkel. Er is dus een kleinere winkel nodig dan eerst was gepland.”

De Torhoutsesteenweg slibt nu al dicht, waardoor de binnenstad minder en minder goed bereikbaar wordt

“Wij zagen erop toe dat in de nieuwe plannen voldoende parking en groen is voorzien”, vervolgt schepen Claeys. “Maar door het nieuwe winkelconcept zal de druk op de Torhoutsesteenweg kleiner zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat denken we toch. De tijd zal het moeten uitwijzen, maar ik denk dat het goed zit.”

Geen verrassing

De verhuis van MediaMarkt is geen goed nieuws voor Searena, het winkelcomplex onder en rond de basketarena in de Northlaan. Samen met Delhaize is MediaMarkt er de grote trekker van het winkelcomplex. “We houden al enkele jaren rekening met het vertrek van MediaMarkt”, zegt Miranda Cok van Summa, eigenaar van het winkelcomplex. “Maar het is altijd jammer als een goede huurder vertrekt.”

“Het is niet makkelijk om nieuwe zaken te vinden. We zijn al bezig met alternatieve plannen, maar iets concreets kan ik nog niet vertellen”, gaat Miranda Cok verder. “Maar Delhaize is wel tevreden met de locatie en heeft hier nog plannen. Ook de fitnesszaak Basic Fit is erg tevreden. En de ontwikkelingen in de nabije omgeving (het O’Sea-project op de site van het vroegere Media Center, red.) bieden mogelijkheden voor de toekomst.”

Zowel zegen als vloek

Dat Decathlon ooit zou neerstrijken in Oostende, dat stond in de sterren geschreven, maar sleepte jaren aan. “De komst van Decathlon konden we moeilijk tegenhouden. Het is het resultaat van een procedure die al zes jaar loopt”, beklemtoont schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Eén belanghebbende partij heeft alle rechtsmiddelen uitgeput en het is uiteindelijk de rechtbank die beslist. Decathlon zal zowel een zegen als een vloek zijn. Een bijkomende last voor de mobiliteit op de Torhoutsesteenweg, maar een nieuwe winkel die wel wat tewerkstelling met zich mee brengt.”

De Oostendse Hallen langs de Torhoutsesteenweg moeten plaats maken voor een nieuwe vestiging van Decathlon.
De Oostendse Hallen langs de Torhoutsesteenweg moeten plaats maken voor een nieuwe vestiging van Decathlon.© PETER MAENHOUDT

“Ondanks het vertrek van MediaMarkt denk ik dat het winkelcentrum Searena nog een toekomst heeft. Het is uiteindelijk niet de omzet die Media Markt deed besluiten om te verhuizen, maar het feit dat ze kiezen voor een ander winkelconcept. Door het nabije woonproject O’Sea zal het winkelcentrum in de toekomst nog interessant worden”, voegt Charlotte Verkeyn eraan toe.

Twee winkels

Op de site van de Oostendse Hallen zijn intussen al de werken bezig voor de bouw van de nieuwe Decathlon. “Die moet in 2020 openen”, vertelt Stefaan Spegelaere van Groep Spegelaere, die daar het nieuwe winkelcomplex realiseert. En ook al haakte Media Markt af door de lange procedure, het blijft de bedoeling dat er twee winkels komen. “Wij zijn nog in onderhandeling met een mogelijke tweede speler. Het is hoe dan ook de bedoeling dat we niet alleen voor Decathlon bouwen.”

De Oostendse Hallen langs de Torhoutsesteenweg ruimen plaats voor een nieuwe vestiging van Decathlon, die in 2020 zou openen.
De Oostendse Hallen langs de Torhoutsesteenweg ruimen plaats voor een nieuwe vestiging van Decathlon, die in 2020 zou openen.© PETER MAENHOUDT

De procedure sleepte zo lang aan, omdat onder meer Unizo en Deweert Sport zich verzetten tegen de vergunningen voor de nieuwe zaak. “Een jaar of vier geleden hebben we, samen met Unizo, de Groep Spegelaere er attent op gemaakt dat een aantal vergunningen niet in orde was”, zegt Koen Lenoir van Deweert Sport. “De nodige vergunningen zijn nu wel toegekend. Wij vatten het sportief op en doen daar niet meer ambetant over. We blijven ons wel vragen stellen over de filevorming op de Torhoutsesteenweg. Deze toegangsweg is nu al toegeslibd. Met de komst van Decathlon en eventueel een tweede grote winkel zal dat nog erger worden. De binnenstad wordt minder en minder bereikbaar en dat is geen positieve evolutie voor de handelaars die daar zijn gevestigd.”

Geen paniekvoetbal

“Wij werken aan een mobiliteitsplan voor de hele stad, maar dat zal niet meteen klaar zijn”, reageert schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw (N-VA). “Volgend jaar? Dat zal snel zijn. Maar de moeilijkheden op de Torhoutsesteenweg staan of vallen niet met één baanwinkel. We moeten de verkeerssituatie heel nabij opvolgen, maar niet snel halve maatregelen uit onze mouw schudden.”

“Mensen die van buiten Oostende naar Decathlon komen, moeten al niet de hele Torhoutsesteenweg door”, stelt Anseeuw. “De vraag is wie naar Decathlon zal komen. We zullen dat bijhouden en ingrijpen waar nodig, maar paniekvoetbal is niet nodig. Decathlon is een symbooldossier en natuurlijk geen kleine winkel, maar er zijn al meer baanwinkels bijgekomen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.