Medi-Market neemt intrek in oud Brugs postgebouw, apothekers niet tevreden

Sissy Boy verdwijnt uit het oude postgebouw waar een Medi-Market ondergebracht zal worden. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Eind juni verdwijnt de vestiging van de Nederlandse kledingketen Sissy Boy uit het voormalige postgebouw op de Markt in Brugge om plaats te maken voor een vestiging van de parafarmaciegroep Medi-Market. De omliggende apothekers én het stadsbestuur zijn er niet mee opgezet. “Maar we kunnen dit niet tegen houden”, reageert schepen Franky Demon (CD&V).

Enkele jaren na de heisa over een Kruidvat op de Markt en een McDonalds in een prestigieus pand in de Steenstraat kan het debat over een waardevolle invulling van historische panden in de binnenstad weer oplaaien. Het voormalige postgebouw op de Markt uit 1891 van stadsarchitect Louis Delacenserie krijgt een nieuwe invulling. Kledingketen Sissy Boy die er sinds 2016 huist, maakt vanaf half juli plaats voor een vestiging van Medi-Market.

Sissy Boy verdwijnt, alvast tijdelijk, uit Brugge. “Een bijzonder spijtige evolutie. De Termeer Group, eigenaar van Sissy Boy, had de intentie om voor de lange termijn in Brugge actief te blijven, maar dan wel op een andere locatie”, zegt filiaalverantwoordelijke Dimitri Debaene. “Hoewel dit pand natuurlijk ook een A-locatie is, was het de bedoeling te verhuizen naar een ruim pand in de Steenstraat. Op de Markt zijn er wel veel toeristen, maar het echte shoppingpubliek vind je eerder terug in de winkelstraten zelf.”

Investering on hold

“Er was een overeenkomst om het pand in de Steenstraat waar jarenlang de Mexx gehuisvest was te huren. In dat ruime pand zouden naast Sissy Boy ook andere merken van de Termeer Group ondergebracht worden met naast kledij dus ook interieurspullen. Intussen werd de huur voor het pand op de Markt al opgezegd bij de eigenaar (de familie Kerchkhof, bekend van de Euroshopwinkels, red). En die eigenaar heeft al een andere huurder gevonden: Medi-Market. Allemaal geen probleem, tot het coronavirus uitbrak in onze contreien en de Termeer Group, net zoals zoveel andere ondernemingen, alle investeringen on hold zette. De verhuis naar de Steenstraat gaat dus niet door, maar we kunnen ook niet op onze huidige stek blijven. De verkoopsters en verkopers kunnen normaal gezien aan de slag in onze andere vestigingen in Knokke en Gent. Ikzelf moet als filiaalmanager uitkijken naar een andere job. Het bedrijf heeft wel de vaste intentie om op termijn terug te keren naar Brugge, maar dat zal niet zijn voor deze coronacrisis enigszins overgewaaid is.”

Apothekers bezorgd

Bij Medi-Market zijn ze bijzonder karig met commentaar. “Er wordt inderdaad al enige tijd nagedacht over een vestiging in Brugge, maar we kunnen daar nu geen verdere details over geven”, klinkt het bij districtmanager Kimberley Van Eenaeme. Met een vestiging van de drogisterijketen Kruidvat vlakbij en minstens drie apotheken in een straal van nauwelijks vijfhonderd meter begeeft Medi-Market zich in Brugge in een al bijzonder druk bezet speelveld.

De Brugse apothekers zijn alvast niet blij. “Ik heb er al iets over opgevangen en wacht af wat het zal geven”, zegt Wouter Fevery, tweede generatie uitbater van apotheek Fevery in de Steenstraat. “Sowieso zal zo’n winkel impact hebben, want er worden veel zaken verkocht die wij ook aanbieden. Doordat ze door hun omvang groot kunnen aankopen, kunnen ze de prijzen drukken. Nu hebben wij als zelfstandige apothekers in de binnenstad een goede verstandhouding en is het leefbaar voor iedereen. Maar als daar zo’n gigant bij komt…”

Waken over gevel

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) steekt niet onder stoelen of banken dat hij niet bepaald op een dergelijke vestiging zat te wachten. “Uiteraard zien wij liever aantrekkelijke detailhandel op zo’n toplocatie in de stad”, zegt de schepen. “Maar wij hebben geen juridische middelen om dit tegen te houden. Er is immers geen aanvraag bestemmingswijziging nodig. Via de reclameverordening kunnen we er wel over waken dat het buitenaanzicht enigszins stijlvol blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier