Medewerkers KIDZ in Roeselare bleven tijdens hele coronacrisis gewoon werken

Kinderbegeleidster Katya Hoorelbeke, mama Tine Feys en Anneleen Santens, directeur van KIDZ, in een speelruimte van Madelief in de Seringenstraat. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Kinderbegeleidster Katya Hoorelbeke, mama Tine Feys en Anneleen Santens, directeur van KIDZ, in een speelruimte van Madelief in de Seringenstraat. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Al van het begin van de coronacrisis bleek hoe primordiaal kinderopvang is. De economie draait niet als ouders geen gepaste opvang voor hun baby’s, peuters en schoolgaande kinderen hebben. Maar nog belangrijker is de toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van de kinderen zelf. De kinderbegeleiders van KIDZ stonden klaar en hebben nooit de deuren gesloten.

“Ik ben ontzettend trots dat de troepen van KIDZ vanaf de eerste lockdown paraat stonden om kinderen van ouders in zorgberoepen op te vangen”, zegt Anneleen Santens, directeur van KIDZ. “Dit gebeurde op een moment dat er nog amper informatie over het virus beschikbaar was. Maar onze mensen stonden er. Op het moment dat de scholen sloten, werden onze kinderbegeleiders over alle scholen van regio Roeselare, Rumbeke en Beveren verspreid. Zij maakten mee de opvang van de schoolgaande jeugd overdag mogelijk. Ze bleven werken en voor de kinderen van andere mensen zorgen zonder de risico’s echt te kennen. En veel van onze medewerkers hebben ook kinderen, hé!”

“Uiteraard hadden wij, net als iedereen in onze maatschappij, angst om besmet te geraken met het virus”, neemt kinderbegeleider Katya Hoorelbeke over. Katya is al twaalf jaar kinderbegeleider in KIDZ. Ze werkt in KIDZ Madelief in de Seringenstraat waar 48 baby’s een plaatsje vinden. “Maar wij waren op post. De kindjes zouden het niet begrijpen dat hun dagelijkse routine zou veranderen, dat ze ons niet meer zouden zien, ons niet meer kunnen vastpakken. Ik denk wel dat ik voor alle collega’s spreek als ik zeg dat we onmiddellijk besloten hebben om de kindjes niet in de steek te laten en meteen ook een boodschap uit te sturen dat we positief in het leven blijven staan en vertrouwen hebben in de toekomst. Deze kindjes zijn trouwens onze toekomst en het is niet alleen onze plicht maar ook een ongelooflijk plezier om hen te begeleiden op hun eerste stappen in deze wereld.”

“We halen het onderste uit de kan”

“Ik kan alleen maar bevestigen dat wij als ouders ontzettend dankbaar zijn”, bedenkt Tine Feys. Tine is de mama van Julia Doria (14), Rosa Maria (12) en Oscar Leon (2). Een vierde kindje wordt eind januari verwacht. “Oscar Leon komt nu naar de kinderopvang en de andere kinderen hebben dat ook gedaan. Ik vind het zeer belangrijk dat ze prikkels en een bepaald ritme van het leven leren kennen en ontdekken. Ik ben al deze mensen dan ook ontzettend dankbaar. Zij zijn echt ook levensbepalend voor onze kinderen én voor ons. Hoedje af voor hen.”

Positief blijven

“Onze sector verdient het absoluut om ook eens in de bloemetjes gezet te worden want ze stonden en staan als één blok klaar in deze crisis”, besluit Anneleen Santens.

“Het was meteen duidelijk dat we de kindjes niet in de steek wilden laten”

“We willen heel graag het positieve uitstralen bovenop het naleven van alle maatregelen. Onthaalmoeders bouwden vanaf het eerste uur hun huis om in een coronaveilig én kindvriendelijk paradijs. De enthousiaste begeleiders van onze buitenschoolse opvang in Rumbeke knutselen ‘buitenhuisjes’ in thema maar ook de gezichten achter de schermen waren van onontbeerlijk belang. De poetsdames zorgden voor de levensbelangrijke hygiëne van onze locaties en de dames van de administratieve en organisatorische ploeg toverden planningen in onplanbare tijden en beantwoordden vriendelijk de telefoon wanneer er amper antwoorden waren. Maar bovenal willen wij iedereen tonen dat wij ongelooflijk positief blijven en dat wij het onderste uit de kan halen om de glimlach te krijgen bij ons kindjes. Niet altijd makkelijk met een mondmasker op maar wij slagen in onze opzet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier