Mechelse herder versterkt politie: “De mensen reageren heel positief”

Redactie KW

Thor is de nieuwe hond van politiezone Arro Ieper. Hij wordt sinds 1 november ingezet in het kader van een proefproject en ging woensdag trainen in de leegstaande vleugel van een woonzorgcentrum.

De Mechelse herder wordt begeleid door eerste inspecteur Dieter de Groote uit Kortrijk. Dieter is gedetacheerd voor een proefproject bij politiezone Arro Ieper. “Tijdens dit proefproject onderzoeken we gedurende enkele maanden de meerwaarde van een eigen politiehond in de politiezone. We zijn dankbaar dat we nu een tijdje kunnen gebruik maken van Dieter en zijn hond Thor”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent bij Arro Ieper. “De proefperiode duurt een 6-tal maanden, maar dit kan nog verlengd worden. Na een evaluatie wordt beslist of we overgaan tot de aanwerving van een fulltime hondenbegeleider bij onze zone. We hebben al de voordelen ondervonden bij het detecteren van een verdachte, die zich ‘s nachts schuilhoudt in de buurt van een inbraak, en bij het opsporen van verdovende middelen.”

Thor waakt ook over de collega’s van zijn baasje. “Wanneer de gemoederen oplaaien, kan Thor het verschil maken: zich tonen of eens blaffen, kan al voldoende zijn”, vertelt Dieter. “In geval van fysiek geweld bijt de hond in, waardoor de persoon kan geneutraliseerd worden. Zo verkleint de kans op ernstige verwondingen bij collega’s.”

Ook ‘brave burgers’ zullen Thor te zien krijgen. “Vroeger werd een diensthond vooral ingezet bij problemen, nu wordt er ook gepatrouilleerd op markten en in winkelstraten. De mensen reageren heel positief en we worden veel vlotter aangesproken, wanneer Thor mee is.”

Dieter en Thor trainden woensdag in de leegstaande vleugel van woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark. “Dit gebouw is nog bemeubeld en in goed staat. Hoe realistischer de omgeving, hoe beter. De training moet het niveau van de hond op peil houden. Thor werkt graag en is heel behendig, moedig en leergierig. Hij trainde op gehoorzaamheid, het opsporen van personen en doorzoeken van een gebouw, en verdedigings- en aanvalswerk.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier