Maximumcapaciteit intensieve zorgen voor covid-patiënten in het Sint-Andriesziekenhuis bijna bereikt

Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt kan eventueel nog een derde covid-afdeling openen. © TVB
Redactie KW

Het verzorgend personeel van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt houdt hun hart vast voor de volgende dagen. De dienst intensieve zorgen voor covid-patiënten bereikt stilaan zijn limiet. Algemeen directeur Peter Lauwyck hoopt dat de maatregelen snel effect zullen hebben.

“Vandaag hebben we nog één plaats op de dienst intensieve zorgen voor covid-patiënten”, waarschuwt Peter. Vorige week is het ziekenhuis al overgeschakeld naar fase 2B. Die fase houdt in dat er meer bedden vrijgemaakt worden voor covid-patiënten. Zowel op intensieve zorgen, als op gewone afdelingen. We kunnen eventueel nog een derde covid-afdeling voorzien, maar dan stopt het echt wel.”

We zijn vooral bezorgd over de snelle stijging van de voorbije dagen. Vorige week trokken we al aan de alarmbel toen we het aantal covid-patiënten zorgwekkend zagen toenemen. Als die trend zich voortzet, komen we echt in de problemen”, geeft Peter aan.

Uitval personeel

Niet alleen plaatsgebrek baart het ziekenhuis kopzorgen, ook de uitval van het zorgpersoneel is hoger dan gemiddeld. “We hebben dit jaar al 2,4% meer afwezigheden van het personeel in vergelijking met vorig jaar. Het ziekenhuis hanteert strenge maatregelen om de spreiding van het virus tegen te gaan.”

“Maar we kunnen niet verhinderen dat mensen ook buiten het ziekenhuis besmet raken of in quarantaine moeten omdat een gezinslid besmet is. Bovendien vragen we heel wat flexibiliteit van ons personeel doordat medewerkers worden verplaatst ter ondersteuning van de ploegen op de covid-afdelingen.”

Voorzichtig hoopvol

Peter hoopt de volgende weken effect te kunnen zien van de maatregelen. “Vorige week was het ziekenhuis al vragende partij voor verstrengde maatregelen. We zijn blij dat er perspectieven zijn dat de stijging ingeperkt zal worden. Ook horen we voorzichtig optimistische signalen van de huisartsen dat het aantal stijgingen wat lijkt af te remmen.”

“Maar met deze cijfers moeten we heel voorzichtig zijn. Evengoed volgen weer grotere stijgingen. Ik ben zelf geen viroloog en zal dus geen uitspraken doen of de huidige maatregelen zullen volstaan, maar ik ben alvast opgelucht voor het zorgpersoneel dat de regering de maatregelen aangescherpt heeft”, besluit Peter. (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten