Maximum vier personen thuis, maar dat moeten twee weken dezelfde zijn

Vanaf maandag mogen we nog maar één “knuffelcontact” hebben buiten het gezin. Dat maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vrijdag bekend op de persconferentie na het Overlegcomité. Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen, als de regels rond social distancing bewaard worden. “We vragen wel dat die mensen gedurende twee weken dezelfde blijven”, aldus Vandenbroucke.

© (Foto Belga)

“Ik denk dat iedereen beseft dat we ons in een zeer ernstige situatie bevinden. Het is zoals een sneeuwbal die rolt”, klinkt het bij Vandenbroucke. “We moeten alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat onze dokters en verpleegkundigen hun gewone werk kunnen blijven doen zonder overspoeld te worden met COVID-patiënten. Terwijl moeten kinderen naar school kunnen blijven gaan, moeten bedrijven kunnen blijven draaien en mogen mensen niet in de eenzaamheid vervallen. Op basis daarvan hebben we de maatregelen opgesteld.”

Een van de maatregelen is dat we vanaf maandag nog maar één nauw contact – een “knuffelcontact” zoals Vandenbroucke het noemt – mogen hebben buiten het gezin. Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen. “Hou daarbij zeker anderhalve meter afstand. Vorige week zei ik dat je ook mensen buiten het huishouden mag knuffelen. Maar nu zeggen we: niet meer dan één persoon buiten je gezin, waarbij je die afstandsregel niet respecteert”, aldus Vandenbroucke. “We vragen wel dat mensen gedurende een periode van twee weken niet wisselen van personen, want dat heeft het virus graag. Na twee weken mag je dan aan andere mensen denken.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.