Maxime Huysman gaat vaak op stap met haar… Alpaca: “Het zijn geen knuffeldieren”

Alpaca Sputnik met Tom en Arthur Decostere, Maxime Huysman en David Van Moorleghem en Toshi. (foto MG)
Alpaca Sputnik met Tom en Arthur Decostere, Maxime Huysman en David Van Moorleghem en Toshi. (foto MG)
Paul Bruneel

In Keiem maakt Maxime Huysman (32) geregeld een uitstap met de hond en… haar alpaca. Een vreemd gezelschap zou je denken, maar in Keiem kijken ze er al lang niet meer van op en voor Maxime, haar partner David Van Moorleghem, familie en vrienden is het een doodgewone zaak.

Maxime is beroepshalve werkzaam bij Pearl Opticiens, maar ze heeft haar hele leven al een passie voor dieren. Vandaar dat ze als zelfstandig fotografe in bijberoep als specialisatie koos voor fotografie met dieren. Haar dierenliefde uit zich bij haar thuis, ze heeft vier honden en drie alpaca’s. “Elk huisdier heeft zijn eigen karakter en het fotograferen van dieren vergt altijd weer een andere aanpak. Dat maakt het net spannend”, zegt Maxime. “Het spreekt voor zich dat het ene dier al makkelijk te fotograferen is dat het andere, maar door mijn ervaring lukt het me altijd wel om de gepaste foto’s te maken.”

Andesgebergte

Maxime is afkomstig uit het Kortrijkse en haar ouders hadden schapen en alpaca’s. Nu ze in Keiem woont en over een weide beschikt, schafte ze zich in september al twee alpaca’s aan en nu is er nog een derde bijgekomen. “Een alpaca is een kuddedier en is niet graag alleen. Een alpaca die alleen is, zal sterven van eenzaamheid. Dat is ook de reden waarom we er twee hebben aangeschaft en nu ook nog een derde. Mocht er iets gebeuren van een van de dieren, dan zijn ze nog altijd met twee”, geeft Maxime mee. “De alpaca is afkomstig uit het Andesgebergte en leeft er vooral in Peru op de hoogvlakte van het Titicacameer. In de Andes zijn er meer dan 3 miljoen alpaca’s en ze worden er hoofdzakelijk gehouden op boerderijen.”

Een alpaca is een kameelachtige, kan goed opschieten met sommige andere dieren zoals kippen, duiven en eenden en maakt een zacht kreunend geluid. “Wat het eten betreft, is het lievelingsmaal van een alpaca gras en hooi en wij voegen er nog bietenpulp en alpacakorrels aan toe”, zegt Maxime. “Alhoewel ze er ontzettend knuffelbaar uitzien, zijn de alpaca’s niet echt knuffeldieren. Door ze rustig te benaderen kunnen ze ook wel aanhankelijk worden. Een alpaca is eigenlijk wel een fragiel dier. Een alpaca is een dier dat je ook lang bij je kan houden want de gemiddelde leeftijd bedraagt zo’n 27 jaar.”

Er zijn nogal wat mensen die een alpaca verwarren met een lama, omdat het beide kameelachtigen zijn en ze soms moeilijk uit elkaar te houden zijn. Een van de kenmerken is dat de alpaca kleiner is dan een lama en in tegenstelling tot de lama verhaart de huid van een alpaca bijna niet. Het beste kun je zien of je met een lama of een alpaca te doen hebt als je de oren bekijkt; bij een lama zijn de oren banaanvormig en bij een alpaca zijn de oren recht. Een lama staat erom bekend te spugen en dat is iets wat de alpaca niet doet.

Fotografe en dierenliefhebber Maxime Huysman is te bereiken via 0483 17 02 06.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.