Maxime Farazijn verdedigt de kleuren van Decock-Van Eyck-Devos-Capoen

Maxime Farazijn. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Maxime Farazijn (27) slaat een andere weg in. Na drie seizoenen Frankrijk zal hij volgend jaar de kleuren van de West-Vlaamse amateurploeg Decock-Van Eyck-Devos-Capoen dragen. Tot groot jolijt van teammanager Luc Courtens.

Na drie jaar bij Sport Vlaanderen-Baloise moest Farazijn eind 2018 op zoek naar iets anders. Hij ging richting Frankrijk. Zowel het voorbije seizoen als in 2020 verdedigde hij de kleuren van Duinkerke, in 2019 reed hij bij Villeneuve-St-Germain. “Eind 2018 had ik wel wat contacten met Franse profploegen, maar nadat ik eind augustus een sleutelbeenbreuk opliep vielen die allemaal weg”, zucht Farazijn. “In 2020 heb ik door corona weinig kunnen koersen. Toch kreeg ik contact met Roubaix, maar iemand anders met een sterke financiële achtergrond snoepte me die plaats af.”

Lange verplaatsingen

Dus begon Farazijn steeds meer na te denken. Hij werd dit jaar voor het eerst vader. En met Duinkerke moet hij vaak naar het zuiden van Frankrijk. “Er zijn heel weinig wedstrijden in Noord-Frankrijk”, verduidelijkt Farazijn. “Voor een ploegentijdrit moesten we in de buurt van de grens met Spanje zijn. Een hele verre verplaatsing. Ik vertrok altijd met de verzorgers of mecaniciens vanuit Duinkerke. Voor mij vanuit Vlamertinge hooguit twintig minuutjes rijden.”

“Maar die lange verplaatsingen begonnen te wegen. Ik kon bij Duinkerke blijven, maar in overleg met mijn vriendin kwam ik tot het besluit dat het beter is een stap terug te zetten. Ook omdat ik 27 ben en niet meer als jong wordt gezien. Want in de koers komen jonge gasten altijd maar vroeger en vroeger.”

Drie jaar telefoon

Dus ging hij in eigen land op zoek naar een ploeg. Uiteraard had hij contact met de Belgische continentale ploegen. Onder meer met Tarteletto-Isorex en ook met het nieuwe Minerva Cycling Team. “Wat die ploegen te bieden hebben staat niet in verhouding tot de opofferingen die je moet doen”, verwijst Farazijn naar de fameuze deeltijdse profcontracten. “Ik kreeg redelijk wat telefoons van andere teams. Luc Courtens en Rik Roose van Decock-Van Eyck-Devos-Capoen bellen al drie jaar om bij hen te komen koersen. Ik heb enkel met hen gepraat en toegestemd.”

Dus zal Farazijn volgend jaar in het West-Vlaamse amateurpeloton te zien zijn. Want Decock-Van Eyck-Devos-Capoen concentreert zich op het regionale circuit en de West-Vlaamse interclubs. Met de ex-prof heeft het team uit Wevelgem een extra troef. We mogen ervan uitgaan dat hij in staat moet zijn om in de meeste wedstrijden mee te doen voor de overwinning.

Voorjaar

“Ik blijf zeker gemotiveerd. Deze winter ga ik er alles aan doen om met een goeie basisconditie aan het seizoen te beginnen”, benadrukt Farazijn. “Ik wil er in het voorjaar al staan, want ik leef er nog altijd voor. Ook het voorbije seizoen kende ik een aantal hele goeie momenten. Mijn voorjaar was in orde. In het midden van het seizoen was ik wat minder. Wellicht door de combinatie met het werk en de komst van ons dochtertje Esmée. In het najaar ging het weer vrij goed.” (Hans Fruyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.