https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Maxime Claeys (25) brouwt Fox Appel Cider met lokale producten

Maxime Claeys is de jongste deelnemer aan de streekgerechten- en productenwedstrijd. In zijn garage brouwt hij zijn Fox Cider.© Foto LVW
Maxime Claeys is de jongste deelnemer aan de streekgerechten- en productenwedstrijd. In zijn garage brouwt hij zijn Fox Cider.© Foto LVW
Redactie KW

Maxime Claeys uit Geluwe is in bijberoep begonnen met het brouwen van Fox Appel Cider. Het product werd genomineerd voor de wedstrijd Lekker Werviks, streekproduct 2021-2023. “Wat begon als een project aan de Universiteit Gent is helemaal uit de hand gelopen”, glimlacht Maxime.

Maxime is de zoon van Hendrik Claeys en Marjorie Vercaigne uit de Hansbekestraat en woont met zijn vriendin Fauve in een nieuwbouw in Stroomkemolen in Geluwe. Maxime studeerde af als industrieel ingenieur biochemie en werkt bij de firma Desotec in Roeselare. Jaren geleden is hij in de retroherberg In den Grooten Moriaen begonnen als jobstudent en hij is er nog altijd ober.

Cider in opmars

Nogal wat mensen beginnen als hobby bier, witte of rode wijn te maken. Maxime Claeys niet dus. “Mijn keuze viel op cider om twee redenen”, zegt hij. “Tijdens mijn studies aan de Universiteit Gent was het produceren van cider een project dat ik koos uit een lijst. Die cultuur en het ambachtelijk produceren, interesseerde me en zo is die passie gegroeid. De tweede reden is dat cider in ons land weinig bekend is.”

“Toekomstgericht zie ik meer potentieel in cider dan witte en rode wijn of bier. Er is in ons land een heel sterke biercultuur maar cider is toe aan een opmars. Wereldwijd stijgt cider in consumptie meer dan bier en wijn.”

“Er zijn niet veel ambachtelijke ciderbrouwerijen. Wel heb ik weet van iemand uit Roeselare. Ik investeerde in een professionele brouwinstallatie en die staat in mijn garage. Ik ben er al drie jaar mee bezig als hobby en liet klanten van In den Grooten Moriaen vorig jaar proeven.”

Fruitige toets

De appels en peren komen van Demyfruit in de Kerkhofstraat in Geluwe. “Fox Cider is dus 100 procent lokaal”, vertelt Maxime. “Dat lokale aspect vind ik belangrijk. Ik ben overtuigd dat lokaal eten en drinken in de toekomst steeds belangrijker zal worden.”

“Vooral hier in Vlaanderen, de groente- en fruittuin van Europa, is dit een grote troef. Ik gebruik een mix van appels en peren en dat is vrij uniek. Ik ben quasi zeker dat ik daarin de enige ben in ons land. Eén flesje Fox Appel Cider bevat gemiddeld drie appels en één peer.”

“Er is een goede reden waarom ik peren toevoeg. Peren bevatten van nature sorbitol, een zoetmiddel dat in tegenstelling tot suiker niet vergistbaar is. Fox Cider is volledig uitgegist en de peren zorgen voor een lichtzoete en dus fruitige toets.”

Mix van appels en peren is uniek

“Een constante temperatuur is erg belangrijk gedurende de gisting van Fox Cider. De koude en trage gisting zorgt ervoor dat alle fruitige aroma’s van de appelen bewaard blijven tot in het glas. Reken tot drie maanden voor het productieproces van appel tot fles. Ik ben gestart met één variant, naar het einde van het jaar toe volgt een tweede. We zullen zien of dit aanslaat. Misschien is dat wel een gat in de markt.” (lacht)

Bijnaam

En vanwaar komt die naam Fox Cider eigenlijk? “Dat komt van een leuke anekdote op café”, lacht Maxime. “Een Volkswagen Fox was mijn eerste auto en toen ik aankwam aan De Moriaen, zeiden de klanten de ‘Fox’ is daar en zo kreeg ik die bijnaam.”

Het alcoholgehalte is zes procent, vergelijkbaar met een glas bier. Het etiket op de fles is een ontwerp van Michiel Vandamme. Fox Appel Cider (33 centiliter) kost 2,80 euro per flesje of 2,50 euro bij een afname van 12 flessen. (EDB)

Fox Appel Cider wordt gratis geleverd in Geluwe, Wervik en Menen. Handel en horeca kunnen een offerte vragen. Bestellen kan via 0483 02 50 28 of claeys.maxime@foxcider.com.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten