Maxim Declercq organiseert tweede Oktoberfest en brengt lederhosen naar de Leieboorden

Organisator van het Oktoberfest Maxim Declercq. © MPM
Stefaan Lernout

Zaterdag 5 oktober is het de moeite om een wandeling langs de Leie te maken. Het Oktoberfest strijkt voor het tweede jaar op rij neer vlakbij de Abdijpoort, en dat zal je gezien én gehoord hebben. Organisator Maxim Declercq belooft ons een topeditie. Volwassen mannen in lederhosen en keurige dames met lange vlechten zingen zich schor terwijl ze zich recht houden op stevige houten tafels. München am Leie!

Waar Maxim Declercq (21) de liefde voor de uitgelaten sfeer en de hoempapa-muziek heeft ontdekt, is niet moeilijk te raden. Sinds zijn prille jeugd gaat hij skiën, vooral in Oostenrijk. “Die sfeer is geweldig”, glundert Maxim. “Men vraagt mij wel eens of ik die muziek niet beu wordt, jaar na jaar. Welnee. De gezelligheid die daar heerst is onbeschrijfelijk, ik kan er maar niet genoeg van krijgen.”

Vandaar wellicht dat hij vorig jaar voor het eerst met een eigen Oktoberfest de Leieboorden deed daveren. Een ongewoon zicht, want het centrum van Wevelgem liep plotsklaps vol mannen in lederhosen en blozende ‘Heidi’s’ met lange vlechten. Meteen een duizendtal mannen en vrouwen lieten zich de liters bier welgevallen tijdens die eerste editie.

Dit jaar mikken we op iets meer volk. We hebben plaats voor 1.500 feestvierders en het ziet ernaar uit dat we dat aantal moeiteloos halen“, blikt Maxim vooruit. “Zowel jong als oud komt erop af, de minimumleeftijd is wel 18 jaar. Het gros van het publiek was vorig jaar tussen 20 en 35 jaar.”

Dicke Titten

“Verkleden is niet verplicht”, zegt Maxim. “Toch komt 90 procent in de typische Beierse kledij. Je raakt daardoor wel iets makkelijker in de sfeer als je zelf traditioneel gekleed gaat in dirndls of lederhosen. Je kan ook voor iets ‘lekker fouts’ kiezen dat past in het thema. De tent is feestelijk versierd, buiten zijn er tal van attracties: een rodeostier, een kop van jut waar je met een hamer klopt en dergelijke. Er is een schnapsbar en foodtrucks die de typische gerechten serveren zoals dicke titten, kartoffelsalat und bratwurst mit pommes.”

Wie al ooit eens op een oktoberfeest kwam, in München of elders, weet dat meebrullen met de muziek toegelaten is, ja zelfs aangemoedigd wordt. Met in de ene hand een halve liter bier – of een hele – en in de andere hand de schouder van je buurman of -vrouw. Bij voorkeur bovenop een houten tafel. “We hebben trouwens andere tafels gehuurd”, geeft Maxim mee. “Ongelukken zijn bijna niet mogelijk, zo stevig zijn ze. Ze zijn speciaal voor dergelijke gelegenheden gemaakt. Heel veilig en de tafels zelf zijn niet stuk te krijgen.”

Feesten van 2 tot 2

“We willen de overlast voor de buurt beperken. Daarom beginnen we er al vroeg aan, om 14 uur. Het feest is onherroepelijk afgelopen om 2 uur ‘s nachts. We spelen geen hardcore of techno, wel schlagermuziek. Dat zorgt voor minder geluidsoverlast. De artiesten zijn niet van de minste. Wim Soutaer komt samen met Charles Van Domburg optreden. Verder zijn er de Belgische Tirolers, jodelaar Johan Floessers, Matthias Lens, Yves Segers en de Rekkemse charmezanger Jens. Tussendoor zorgen de dj’s voor de nodige hoempapa- en Anton!Anton! sfeer. Wie zich helemaal löss laat gaan en de ambiancemeter in het rood laat slaan, maakt zelf kans op de titel Mr. of Mss. Octoberfest”, besluit Maxim.

Parkeren kan in de buurt, maar de meesten komen toch wandelend of met de fiets naar de Leie afgezakt. En voor wie het allemaal iets soberder wil, er is ook alcoholvrij bier te verkrijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier