Mauro Druwel uit Ingelmunster komt met unieke robot ‘Ami:go’

Pas elf jaar is Mauro Druwel en hij maakt al de ene na de andere uitvinding. Met zijn drinkrobot Ami:go haalde hij de nationale tv en media. Momenteel is Mauro al terug bezig met een nieuwe uitvinding. “Daarmee wil ik een vriend helpen die suikerziekte heeft”, vertelt hij.

Mauro (met blauwe jacket aan) bij zijn drinkrobot en met rond zich al zijn klasmakkers van het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool in Marialoop. (Foto FODI)

In de voorbije week was het moeilijk om Mauro te pakken te krijgen voor een babbel. De tiener was twee dagen aanwezig met zijn uitvinding op de Maker Faire in Gent. Daarnaast is hij een zwemfanaat, met meerdere trainingen en wedstrijden op het programma. Tijdens de week mocht Mauro ook zijn uitvinding voorstellen aan zijn klasgenoten van het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool in Marialoop (Meulebeke). Niet enkel zijn klas, maar ook de leerlingen van het vierde en zesde leerjaar kwamen luisteren hoe zijn uitvinding tot stand kwam. Mauro gaat in Marialoop naar school, omdat zijn grootouders dichtbij wonen. Hij is de zoon van Leander en Sophie Druwel-Vankeirsbilck uit de Nachtegaalstraat op de Onze-Lieve-Vrouweparochie. Hij is de broer van Nora, die niet bezig is met uitvinden maar wel graag piano speelt.

WC-robot zorgt voor papier

Al vanaf het eerste leerjaar is Mauro sterk geïnteresseerd in alles wat met uitvinden te maken heeft. “Ik ging naar CoderDojo in Izegem en later naar Roeselare om te leren programmeren. Nu ga ik op woensdagnamiddag naar RSL op Post in Roeselare”, zegt Mauro, die deze gave niet meekreeg van mama of papa. “Ik ben een grote fan van alles wat met knopjes en computers te maken heeft. Ik ben dus al een hele tijd bezig met experimenteren en met nieuwe zaken uitvinden. Ik heb ons huis geautomatiseerd met stopcontacten, die ik kan aansturen met zenders. Die zenderssturen speciale codes naar de stopcontacten. Met een app op mijn telefoon kan ik de verlichting aansteken. De gordijnen kan ik ook openen via mijn app.”

Ik ben een grote fan van alles wat met knopjes en computers te maken heeft

Euh, dat bestaat toch al, domotica? “Dat klopt, maar dat was een los projectje”, glimlacht Mauro. “Vorig jaar vond ik wel iets apart uit, dat was een wc-robot. De robot zorgt voor extra wc-papier wanneer je in nood zit. Ik druk op mijn tablet op een knop. De robot komt uit de doos, volgt de instructies en kleurtjes en haalt het wc-papier op. Er zit een infraroodsensor in. Zo kan de robot de afstand meten.”

Prijzen voor uitvindingen

De nieuwe uitvinding van Mauro is de drinkrobot Ami:go. “Mijn apparaat berekent iedere dag hoeveel water ik moet drinken aan de hand van doktersformules”, verduidelijkt Mauro. “Het apparaat berekent op basis van je gewicht, lengte, lichaamstemperatuur en je sportactiviteiten hoeveel water je dagelijks moet drinken. De drinkrobot kijkt ook voortdurend na of je wel voldoende drinkt. Indien niet, dan wijzigt de kleur van groen naar code geel. Drink je vier uur na elkaar niets, dan zie je code rood. Met deze drinkrobot won ik de origineelste prijs op Coolest Projects in Technopolis in Mechelen. Vorig jaar mocht ik die erkenning ook al in ontvangst nemen voor mijn wc-robot. Ik schrok ervan. Twee jaar na elkaar won ik zo’n mooie erkenning. Ook op de Maker Faire in Gent kreeg ik veel waardering. Er was veel volk en sommige herkenden mijn uitvinding al van op tv. Of mijn drinkrobot ooit wordt gecommercialiseerd, weet ik niet. Er kwam zich nog geen firma voorstellen.”

App voor vriend met diabetes

Mauro is nu bezig met iets te ontwikkelen voor zijn vriend die suikerziekte heeft. “Hij moet iedere nacht opstaan om zijn suiker te meten. Ik wil iets maken zodat hij niet meer wakker moet worden om het zelf te meten, maar iets dat continu zijn suikerziekte meet en pas wanneer het te laag is een signaal laat weerklinken. Dan krijgt hij een berichtje op zijn smartphone en wordt hij wakker.” Het hoeft niemand dus te verwonderen dat Mauro later ingenieur wil worden…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.