Mauricette Calliauw promoot de Zeebrugse haven al 40 jaar

Mauricette Calliauw maakt al vier decennia wereldwijd promotie voor de haven van Zeebrugge. © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Het is weinigen gegeven om 40 jaar met hart en ziel op dezelfde afdeling te werken. Sinds 1980 is Mauricette Calliauw een van de vaste ankers op de dienst public relations van het havenbestuur MBZ. “Hoezeer de manier van werken veranderde, de hoofdopdracht bleef al die jaren dezelfde: het promoten van de haven in alle omstandigheden. Dat betekent veel werken, maar het is superleuk dat je overal bij bent.”

Onlangs feliciteerde het havenbestuur niet een maar twee dames voor 40 jaar dienst. Naast Anne Glas van het directiesecretariaat, wiens verhaal vorige week aan bod kwam, startte ook Mauricette Calliauw in augustus 1980 haar loopbaan. “We delen zelfs onze verjaardag 3 juli, zij het dat ik enkele jaren jonger ben”, vertelt Mauricette. Haar ouders waren afkomstig uit het binnenland, ze groeide op in Zeebrugge en liep middelbare school richting Handel in het toenmalige instituut Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (OLVO).

“In mijn laatste schooljaar liep ik bij MBZ zes maanden stage als typiste. Na mijn eindexamens werd ik als 17-jarige meteen ingeschakeld in de dienst public relations. We deden alles met de hand: de verslagen en gedicteerde brieven met de pen noteren en vervolgens op een mechanische typemachine uittikken. Pas later kwamen de elektrische typemachine en de computer.”

Mannen op reis

De primitieve middelen beletten het team niet om wereldwijd promotie voor Zeebrugge te voeren. “In de beginjaren stonden diensthoofd Louis Vande Kerckhove, zijn assistent Walter Falleyn en twee dames in voor het hele commerciële, promotionele en persgebeuren. We organiseerden de havenbezoeken en evenementen, maakten knipselkranten en bereidden talrijke beurzen en buitenlandse reizen voor. De mannen gingen op zakenreis en de vrouwen beheerden het thuisfront. Ik heb de hele wereld gezien… op papier”, lacht Mauricette.

Een grote stap was in 1997 de verhuizing van de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge naar het havenhuis in Zeebrugge. “Het was tof dat we letterlijk met onze neus in de actie van de haven kwamen. Maar van een kleinschalige gezelligheid met een 50-tal mensen, werden we in het nieuwe grote gebouw over verschillende verdiepingen verdeeld. Daardoor zat elk op zijn eiland en ging het persoonlijk contact verloren. Gelukkig startte Joachim Coens vanaf 2001 met teambuilding, zodat we weer één groep werden. Hij verkleinde ook de afstand met de directie.”

President Sarkozy

Sinds de oprichting van de handelsdienst en de persdienst, focust de PR-dienst zuiver op promotiewerk. Louis Vande Kerckhove werd opgevolgd door Walter Falleyn, die op zijn beurt werd afgelost door de huidige directeur PR Geertrui Van Ooteghem.

“Vandaag telt onze dienst zes mensen. Dit is een superleuke afdeling: je moet veel werken, maar je bent overal bij. Wat voor velen een ver-van-mijn-bedshow is, daar staan wij middenin. Ik mocht bijvoorbeeld op de foto met de Franse president Sarkozy en begeleidde een bezoek aan het grote cruiseschip Queen Elisabeth II. Een minder fijne herinnering blijft de ramp met de Herald of Free Enterprise op 6 maart 1987. Dat heeft een zeer grote indruk nagelaten. Niet alleen bij de mensen die in de haven werken, maar bij alle inwoners van Zeebrugge.”

Digitale wereld

Ook de manier van werken nam een hoge vlucht. “Vandaag maken we een brede waaier aan tentoonstellingsmateriaal, powerpointpresentaties en brochures. Ik ben de MBZ erg dankbaar voor de kansen die ik kreeg voor het verwerven van kennis op computergebied. In mijn middelbare opleiding handel had ik een stukje boekhouding en kantoor geleerd en dat was het. Het was toen ondenkbaar dat ik ooit zou werken met allerhande software, grafische pakketten, websitetoepassingen en alles wat tegenwoordig bij de digitale wereld hoort.”

“Toch blijft de hoofdopdracht hetzelfde: het promoten van de haven in alle omstandigheden. Ik blijf wellicht tot ik 60 jaar ben en 43 jaar dienst heb. Wist je trouwens dat dit de eerste keer is dat ik zelf een interview geef?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.