Maurice Denolf uit Handzame viert 100ste verjaardag

Maurice Denolf is al 72 jaar getrouwd met Yvonne Dewulf. © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Maurice Denolf viert vandaag bij hem thuis, in aanwezigheid van zijn echtgenote, kinderen, klein- en achterkleinkinderen zijn 100ste verjaardag. Maurice werd op 18 mei 1917 geboren in Torhout en was kalverhandelaar. Hij is al 72 jaar getrouwd met Yvonne Verhulst (94).

Het koppel woont nog steeds zelfstandig – weliswaar met hulp van thuisverpleging en de familie – langs de Staatsbaan. Gevraagd naar zijn recept voor een lang leven, lacht Maurice: “Niet vergeten te ademen.” Maurice komt uit een landbouwersgezin dat vijf kinderen telde. Zijn roots liggen eigenlijk in Edewalle; waar hij vanaf zijn negende opgroeide en school liep bij de zusters. Maurice hielp aanvankelijk op de boerderij en deed de melkronde, met paard en kar. Pas afgezwaaid van zijn legerdienst, dreigt de oorlog en wordt hij in augustus 1939 opnieuw opgeroepen. In totaal heeft hij in drie jaar tijd 29 maanden doorgebracht als soldaat.

Kalverhandel

Maurice begon eenmaal terug thuis als handelaar. Dat leverde hem niet alleen een inkomen, maar ook zijn toekomstige vrouw op. Yvonne is afkomstig van Ruisbroek en nam tijdens de oorlog regelmatig de trein om in West-Vlaanderen boter, eieren en allerhande te kopen. Maurice en Yvonne trouwden op 16 juni 1945 in Ruisbroek. Maurice startte een lange carrière in de kalverhandel en bleef dat zowat tot zijn 70ste verderzetten. Het koppel, dat ondertussen bijna 72 jaar getrouwd is, heeft vier kinderen, 14 kleinkinderen en nu al 32 achterkleinkinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier