Maurice De Schacht stond aan wieg van Noordzeecross Middelkerke: “Mooiste cross van het land”

Maurice De Schacht is de oprichter van de cyclocross in Middelkerke. © LC
Paul Bruneel

Als op zaterdag 15 februari het startschot klinkt van de Noordzeecross, zal Maurice De Schacht (87) er niet bij zijn. Hij stond ooit aan de wieg van dit veldritgebeuren. Zijn gezondheid laat het meer niet toe. Maurice was samen met wijlen Camiel Vergauwe de pionier van de deze oudste nog bestaande cross van ons land.

“We hebben hier alle grote kampioenen aan de start gehad” zegt Maurice. “Onze cross werd de mooiste van het land genoemd.”

Het organiseren van de eerste veldrit in Middelkerke kwam er eigenlijk onrechtstreeks door een neef van Maurice De Schacht. “Veldrijder André De Schacht was familie en ik was een grote supporter van hem. Hij was niet de top maar wist toch heel wat mooie uitslagen te behalen halfweg de jaren 50.”

“Ik vond dat we een cross in Middelkerke moesten organiseren en nam contact op met mijn vriend Camiel Vergauwe, ook een wielerliefhebber. We besloten om een poging te ondernemen om een veldrit te organiseren. Ik leg de nadruk op een poging, want het was allemaal niet zo evident”, bekent Maurice.

Steunkaarten verkopen

“We kenden heel wat mensen in dat wereldje omdat we supporter waren en veel naar de wedstrijden trokken. Zo raakten we aan de praat met Jerôme Stevens, een sportjournalist. Hij zag het onmiddellijk zitten om ons te helpen bij het maken van reclame. Hij ging ook zorgen voor een spandoek, voor rugnummers en een auto met geluidsversterking.”

“We wisten met ons geluk geen blijf, maar er was nog veel meer nodig om echt te kunnen starten. Om een wedstrijd te organiseren, moest de aanvraag komen van een erkende wielerclub, maar ook dat werd snel opgelost. Berten De Jonghe, die zelf oud-beroepsrenner was, was voorzitter van de veloclub De Jonge vluchters en zo raakte ook dat opgelost.”

Het was toen, net zoals nu, niet zo evident om een cross te organiseren

De laatste stap was een van de moeilijkste, want er moest geld binnenkomen en het gemeentebestuur moest zijn fiat geven. Als gemeentebediende slaagde Maurice erin om de politici warm te maken voor het hele gebeuren en samen met Camiel Vergauwe en enkele sympathisanten trok hij de boer op om steunkaarten te verkopen.

“We slaagden erin om 15.000 frank bijeen te krijgen en dat was toen een enorm bedrag”, merkt Maurice fier op. Het eerste bestuur bestond naast Maurice De Schacht en Camiel Vergauwe uit Theophiel Deputter, Daniel De Jonghe, Alfons Dubois en Berten De Jonghe. Op 7 februari 1959 won Firmin Van Kerrebroeck de eerste cyclocross van Middelkerke, voor Charles Vanhoutte. De cross van Middelkerke bleef groeien en alle groten uit het wereldje, van Albert Vandamme en Rolf Wolfsholl over de broers De Vlaeminck tot Sven Nys, Niels Albert en de huidige goden Wout van Aert en Mathieu van der Poel ploeterden al in het Middelkerkse zand… met dank aan de pioniers van toen.

Praktisch

De 61ste editie vindt plaats op zaterdag 15 februari. Start en aankomst op de Westendelaan. Deze is afgesloten voor doorgaand verkeer vanaf vrijdag 14 februari om 9 uur tot zaterdag 15 februari om 22.30 uur. De rest van het parcours loopt door het sportpark De Krokodiel. Kaarten kosten 12 euro. In voorverkoop betaal je 10 euro, enkel te verkrijgen via online ticketing op noordzeecross.com/tickets. Middelkerkenaars en tweedeverblijvers kunnen voor kaarten in voorverkoop terecht bij de dienst toerisme van Middelkerke en Westende. Leden WBV betalen 10 euro, 65-plussers 11 euro. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.