Matthys Wines uit Brugge is de eerste CO2-neutrale wijnhandel in ons land

Matthys Wines uit Brugge is de eerste wijnhandel in ons land die een certificaat van CO2-neutraliteit verworven heeft. Een opmerkelijk feit, temeer daar Frank Matthys wijnen importeert uit meer dan 30 landen.

Frank Matthys investeert in een herbebossingsproject in Guatemala om CO2-neutraal te zijn. (foto davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Frank Matthys investeert in een herbebossingsproject in Guatemala om CO2-neutraal te zijn. (foto davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Frank Matthys (57) runt sinds 1993 een wijnhandel langs de Gistelsesteenweg. CO2Logic berekende de klimaatimpact van Matthys Wines. Onder deskundige begeleiding verminderde en compenseerde Frank Matthys de ecologische voetafdruk van zijn wijnhandel. Dat leverde een CO2 Neutral Label op, gevalideerd door de onafhankelijke certificatie-instelling Vincotte.

“Elke wijnhandel stoot CO2 uit: de winkel openhouden, ruimte koelen en verwarmen, wijnen laten aanvoeren en bezorgen aan klanten. We verbruiken elektriciteit, gas en fuel”, zegt Frank Matthys. “Ik schakelde over naar de burgercoöperatie Ecopower, die 100 procent hernieuwbare energie levert. Dat volstaat niet, je moet investeren in initiatieven die goed zijn voor de planeet. Daarom help ik financieel een herbebossingsprogramma in Guatemala, waar 16.000 hectare woud wordt geplant, goed voor een equivalent van 50.000 ton CO2. Dat project rond duurzaam bosbeheer, een local community met vrouwen aan het roer, werpt een dam op tegen het platbranden van bossen om de veestapel uit te breiden.”

Matthys Wines is de eerste CO2-neutrale wijnhandel van België. Dat bevestigt wijnmagazine Vino. “Deze erkenning toont aan dat Europese wijn niet klimaatneutraler is. Overzeese transporten per boot genereren een minder zware voetafdruk dan vervoer van Europese wijnen over de weg. Een vrachtwagen vervoert slechts één container, een schip 15.000”, zegt Frank Matthys. (SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.