Matthieu terug thuis na zijn Ronde van België

Matthieu fietste vooral 's nachts. © foto MM
Redactie KW

Krak van Bredene Matthieu Bonne mag sinds zaterdag een nieuwe straffe toer achter zijn naam schrijven. In 53 uur en enkele minuten fietste hij zijn eigen Ronde van België bijeen. Goed voor 1.224 km en 10.733 hoogtemeters. Zijn conclusie: “België is mooi, ik heb het met eigen ogen gezien. Maar ik heb ook afgezien.”

Zelf noemde Matthieu Bonne zijn solo fietstocht “waarschijnlijk het zotste idee dat ik ooit gerealiseerd heb.” Matthieu vertrok dinsdag om 11.00 uur en arriveerde zaterdagmorgen na 91 uur onderweg terug thuis.

“Het was een zware en emotionele tocht. Op alle denkbare manieren. Ik heb plaatsen bezocht, die veel voor me betekenen zoals Durbuy, waar ik in mijn jeugd al kwam, of Bütgenbach, waar ik met Kamp Waes was, maar ook nieuwe, mooie plaatsen ontdekt.”

“Met de weg vinden en het kaartlezen gaat het intussen beter, dank u”, verwees Matthieu met een knipoog naar zijn optreden in Kamp Waes, waar bleek dat oriëntatie niet meteen zijn grootste kwaliteit was.

Helse combinatie

Het terrein in de Ardennen bleek meedogenloos. “De vele cols en hellingen in combinatie met de warmte en een zwaar geladen fiets hakten er stevig in. Na dag een heb ik besloten om vooral ‘s nachts te rijden. Ik heb ontdekt: de wereld ziet er helemaal anders uit ‘s nachts. Zo mooi, rustig en ik kwam veel dieren tegen op mijn weg.”

Matthieu wilde zijn tocht aanvankelijk in drie dagen en twee nachten afwerken. “Het werden vier slapeloze nachten op de fiets. Door slaapgebrek begon ik dingen te horen en te zien. In Kamp Waes had ik dat ook al eens meegemaakt. Instructeur Fly had me toen uitgelegd dat dit normaal was. ‘Voir sa grand-mère en lingerie’ noemde hij dit. Hallucinaties kortom.”

Op het warmste moment van de dag deed Matthieu meestal een kort dutje van twee, drie uur in zijn hangmat, ergens in een bos. “De laatste 150 kilometer waren het zwaarst. Mijn aankomst stond op vrijdag gepland. Maar toen stak een sterke wind vlak uit het zuidwesten op en gooide roet in het eten”, vertelt Matthieu.

Persoonlijke dodentocht

“Door de weersomstandigheden wachtte me een nieuwe nachtrit, mijn vierde op een rij. Uitbollen richting Bredene zat er dus niet in, integendeel. Ik moest weer vol aan de bak. De etappe Antwerpen-Bredene werd een nachtmerrie. Die zal voor altijd als mijn persoonlijke dodentocht in mijn geheugen gegrift staan. Ik viel in slaap op de fiets en begon nog meer te hallucineren. Ik was he-le-maal op.”

Matthieu kwam uiteindelijk op zaterdag om 5.50 uur in Bredene toe na 53 effectieve fietsuren. Hij fietste 1.224 km bijeen. Ruim 200 meer dan hij aanvankelijk had ingecalculeerd. “Het einde van opnieuw een zwaar, prachtig en onvergetelijk avontuur”, aldus de Bredense ultrasporter.

(MM/ foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier