Matthieu Bonne zwemt nu Wenduine voorbij

Matthieu Bonne vordert goed en zwemt nu voor de kust van Wenduine (15.20 uur) © locatoweb.com
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Om 10.20 uur uur is Matthieu Bonne, bekend van Kamp Waes en andere stunts, begonnen aan zijn nieuwste uitdaging. Hij wil de 67 kilometer lange Belgische kustlijn helemaal afzwemmen.

Met de armen wijzend naar de hemel en bedekt onder een dikke laag schapenvet stapte Matthieu Bonne (27) donderdagmorgen om 10.20 uur in het 19 graden koude zeewater, op het meest noordoostelijke punt van onze kust. De komende uren wil hij de volledige Belgische kustlijn – in vogelvlucht zo’n 67 kilometer – afzwemmen. Als alles volgens plan verloopt, zou hij morgenochtend om 6 à 7 uur in De Panne uit het water moeten stappen. “Waarom ik dit doe? Er zit iets in me dat eruit moet. Ik wil bewijzen dat er geen limieten zijn aan het menselijke lichaam.” Als hij straks slaagt in zijn opzet, zal hij de allereerste zijn die de volledige Belgische kust kon afzwemmen.

“Ik wil bewijzen dat er geen limieten zijn aan het menselijke lichaam”

“Fysiek en mentaal ben ik klaar”, reageerde Matthieu Bonne net voor de start van zijn stunt. “Vier weken heb ik me heel intensief voorbereid, met trainingen tot 8, 10 en 15 uur. Ik weeg ook zes kilo minder dan anders. Dit is het meest ideale moment om te starten. Naarmate de dag vordert, zal de wind steeds meer liggen. Dat moet het deels makkelijker maker, omdat ik dan geen last zal hebben van windgolven. Maar het wordt vooral een mentaal spelletje. Ik zal de hele nacht zwemmen, in het donker en niet wetend of ik door de stroming wel vooruit ga. Mijn slaagkans? Ik start niet om te mislukken. Eenmaal in het water kruip ik in mijn eigen bubbel. Dit is de uitdaging van mijn leven.”

Highway To Hell

Matthieu Bonne kan bij zijn stuntpoging rekenen op de steun van een heel team. Langs de kust volgen zijn mama Carole Nierynck, pluspapa Erwin Inghelbrecht en broer Maxim Bonne zijn prestatie. Zij lieten als laatste oppepper het nummer ‘Highway To Hell’ van AC/DC door een draagbare radio schallen. “Het nummer die ook telkens bij de start van Marathon des Sables wordt gespeeld”, leggen ze uit. “We weten dat dit voor hem een heel speciale betekenis heeft.”

Op zee vaart een er een boot met vijf crewleden en twee schippers mee. “In Knokke zal ook nog zijn zwemcoach Stefaan Maene op de boot stappen om hem een tijdlang mentaal te ondersteunen”, zegt Erwin Inghelbrecht. “Vanop de boot zullen ze ook de situatie van Matthieu op de voet volgen. Zelf gaat hij niet opgeven. Nooit. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn. Daarom hebben we afgesproken dat ze ingrijpen als ze zien dat het écht niet meer lukt of dat ze zodanig op het tijdschema achterlopen dat het onmogelijk zou worden. We moeten immers rekening houden met de getijden. Daarom vertrokken we vandaag om 10.20 uur, omdat dit anderhalf uur na het hoogtij is en hij zo de eerste zes uur de zeestroming in zijn voordeel golft.”

(lees verder onder de foto)

Matthieu Bonne zwemt nu Wenduine voorbij

Vanop het schip zal de Bredense stuntman ook warme drank, geplette peperkoek en sportgels aangereikt worden. Tweemaal moet hij omwille van veiligheidsredenen aan boord van het schip komen: in Zeebrugge en Wenduine. Door de havenmonding en de scheepsmuur is het daar te gevaarlijk om te zwemmen. “Maar dat zal hooguit tien minuten zijn. Van zodra ik kan, kruip ik weer in het water.”

“Ik ben nu geruster dan wanneer hij bergen beklimt” – mama Carole Nierynck

Normaal gesproken ging Matthieu Bonne de uitdaging gisteren/woensdag aanvatten, maar de storm Francis besliste daar anders over. Er stond te veel wind. “Vandaag is Matthieu zeer kalm, omdat hij kan zwemmen”, zegt zijn mama Carole Nierynck. “De onzekerheid, of het wel of niet zou doorgaan, was voor hem veel erger. Hij is blij dat hij het vandaag kan doen. Anders hadden we het misschien een jaar moeten uitstellen, omdat vanaf september de kans op stormen nog groter wordt. Mijn gevoel? Wat een moeder lijden kan. (lacht) Neen, ik ben nu geruster dan wanneer hij bergen beklimt. Dat vind ik veel gevaarlijker. Van wie hij dit mee heeft? Alleszins niet van mij. (lacht) Zijn grootvader was ook zo’n avonturier, het zal wel uit die richting komen.”

Verwacht wordt dat Matthieu Bonne morgenochtend om 6 à 7 uur aankomt in De Panne. Of Matthieu slaagt in zijn opzet, kunt u hier volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=tNTf3-zcuAI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier