Matthieu Bonne zwemt als eerste ooit kustlijn af: “Zwaarste wat ik ooit deed”

Matthieu Bonne is na 23 uur zwemmen en 67 kilometer in het water aangekomen in Knokke-Heist. Hij vertrok maandag om 16 uur in De Panne met als doel het afzwemmen van de kustlijn. Hij is de allereerste die deze uitdaging tot een goed einde brengt. Honderden mensen hebben hem onderweg aangemoedigd.

Matthieu strompelt het strand op na een tocht van 23 uur. “Ik ben kapot”, was het eerste wat hij zei. © MM

Matthieu kwam op zijn einddoel al strompelend uit het water waar tientallen supporters klaarstonden om hem te ontvangen. “Ik ben kapot”, waren zijn eerste woorden, na een voorafgaande oerkreet. “Vooral de voorbije nacht was loodzwaar”, zo vertelt Matthieu in een eerste reactie. “Het was enorm zwaar om 10 uur in het donker te zwemmen. Ik viel bijna in slaap in het water. Ik heb enkele uren last gehad van maagpijn, maar ik heb toch doorgebeten. Mijn coach is ook even naast me komen zwemmen. Op het laatste was er nog tegenstroom, maar toen ik de massa toeschouwers zag op het strand…. fenomenaal.”

“Ik ben heel moe nu. De komende dagen kom ik mijn bed niet uit”, gaat Matthieu verder. “Er is zoveel misgelopen. Ik was misselijk, ik kon niets meer binnenhouden van eten en het was ontzettend koud. Het is het zwaarste wat ik ooit gedaan heb, niets komt in de buurt.”

En dat wil wat zeggen, want Matthieu zwom eerder ook al het Kanaal over, bedwong een aantal bergen en nam deel aan het tv-programma Kamp Waes. Hij ondernam twee weken geleden ook al een poging om de kustlijn af te zwemmen, maar toen gooide stormweer roet in het eten en moest hij na 15 uur in het water opgeven. Hij was toen niet zeker of hij het nog eens zou proberen, maar deze week waren de weersomstandigheden ideaal om het toch nog eens te proberen. Hij slaagde er uiteindelijk in om 67 kilometer te zwemmen in 23 uren. Hij is de allereerste om de Belgische kustlijn volledig solo en non-stop af te zwemmen. Zijn prestatie verdient dan ook een plaats in het Guinness Book of Records. (LB/MM)

Matthieu werd een tijdlang bijgestaan door zijn coach.
Matthieu werd een tijdlang bijgestaan door zijn coach.© Facebook/Matthieu Bonne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.