Matthieu Bonne wil in september het Kanaal overzwemmen

"Ik besef dat de weg lang, hard en donker zal zijn, maar mijn honger naar succes was nog nooit zo groot", klinkt het. © MM
Redactie KW

De beklimming van de Mont Blanc, deelname aan de Marathon des Sables, een Iron Man triatlon in Perth, Australië. Zeg van Matthieu Bonne wat je wil maar hij gaat in ieder geval geen sportieve uitdaging uit de weg. Zijn volgende stop wordt het Kanaal tussen Dover en Calais, dat hij in september over wil zwemmen.

Een vakantie op Bali leverde Matthieu Bonne, redder in het Olympisch bad van Brugge, ooit eensklaps een nieuwe passie op: bergbeklimmen. “Ik heb daar, totaal onvoorbereid, op een dag de beklimming van de Rinjani, 3726 meter hoog, aangevat. Echt klimmen was dat nog niet, meer hiken. Maar toch ben ik die dag uitgeput terug beneden gesukkeld. Ik had ook last van hoogteziekte. Enfin, je begrijpt, het was een kwelling. Maar tegelijk had ik er op een vreemde manier wel van genoten, van dat fysiek afzien.” Matthieus nieuwe liefde zou niet veel later uitmonden in de beklimming van de Mont Blanc. “Daar ging het al echt om klimwerk, onder begeleiding van een gids natuurlijk.”

Matthieu had de smaak nu goed te pakken en trok kort daarop richting Japan om er de iconische Mount Fuji te beklimmen. Een naar eigen zeggen unieke ervaring,, maar toen was de Marathon des Sables, de zwaarste ultraloop ter wereld, nog niet op Matthieus radar verschenen. 250 km op zes dagen door de woestijn van Marokko. Een backpack van 10 kilo met al je eten voor zes dagen, een slaapzak en elke dag een marathon lopen -een dag moet zelfs een dubbele marathon worden gelopen. Ook die uitdaging bracht de Bredense ultrasporter vorig jaar uiteindelijk tot een goed einde.

Het is vreemd, maar echt afzien: daar geniet ik van

Na enkele flink uit de kluiten gewassen bergen en de halve Sahara wil Matthieu nu dus ook het woelige water van de Noordzee bedwingen. “Ik zal in september van dit jaar proberen de 18e Belg te worden om deze heroïsche overtocht te maken”, legt Matthieu uit. “Het Kanaal overzwemmen gebeurt tussen Dover en Calais en betekent 45 tot 55 km non stop zwemmen in een van de zwaarste wateren ter wereld.

Zonder zwempak

De afstand, maar vooral het barkoude water worden ongetwijfeld de grootste obstakels. De temperatuur varieert op een typische zomerdag tussen de 16 en 18 graden. Ik mag straks geen zwempak dragen dus een groot deel van mijn training zal meteen bestaan uit het wennen aan koud water. Het kanaal is bovendien de drukst bevaren scheepvaartroute ter wereld met gemiddeld zo’n 600 tankers en 200 veerboten, die er dagelijks af- en aanvaren.” Matthieu zal begeleid worden door een escorteboot van de Channel Swimming Association, die zorgt voor de navigatie en zijn veiligheid.

15.000 zwemmers waagden zich al. Nog geen tiende haalde de overkant

Voor Matthieu en vele andere openwaterzwemmers is het Kanaal overzwemmen zo’n beetje de heilige graal. “Meer dan 15.000 zwemmers waagden zich al aan de uitdaging. Nog geen tiende daarvan haalde effectief de overkant. Dat motiveert mij des te meer om dit avontuur aan te gaan. Ik besef, :de weg zal lang, hard en donker zijn. Maar mijn honger naar succes was nog nooit zo groot.” Matthieu wordt straks gecoacht door zijn goede vriend en voormalig olympisch zwemmer Stefaan Maene en Martijn Schaubroeck, die hem zal begeleiden bij zijn krachttrainingen en voeding.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier