Matthieu Bonne wil eind augustus de kustlijn als allereerste ooit afzwemmen

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In september vorig jaar zwom Matthieu Bonne (26) met succes het kanaal over. Nog maar pas terug van het beklimmen van de moeilijkste berg van Europa wacht hem alweer een nieuwe uitdaging. Eind augustus wil de Bredenaar als eerste ooit de hele Belgische kustlijn afzwemmen, solo en non-stop.

Matthieu is een ervaren zwemmer en zwom in september in 12 uur en 47 minuten het kanaal over. Daarnaast fietste hij ook al zijn eigen Ronde van België. Goed voor 1.224 kilometer fietsen in 91 uren. Beklom hij bergen zoals de Mont Blanc, de Matterhorn en een week geleden kwam hij, samen met Kamp Waes-collega Aaron Vanneste, terug van de Eiger. “De Eiger staat bekend om de moeilijkst te beklimmen berg van Europa”, lacht Matthieu. Dat verliep moeilijk, maar het is ons toch gelukt. Dat kwam omdat we goed voorbereid waren. De eerste drie dagen na aankomst hebben we ons voorbereid door drie bergen in drie dagen te beklimmen. Dat de Bredenaar niet om een stunt verlegen zit bewijst het aantal stunts dat hij al tot een goed einde bracht. In augustus staat, met het afzwemmen van de Belgische kustlijn, alweer een zware uitdaging te wachten.

De afstand tussen De panne en Knokke is 67 kilometer. Niemand slaagde er ooit in om het afzwemmen van de kustlijn tot een goed einde te brengen. Matthieu wil daar verandering in brengen. “In werkelijkheid zal het veel meer worden dan 67 kilometer, gezien de zeer zware omstandigheden van onze geliefde Noordzee”, vertelt Matthieu. “Zowel de getijden als de stromingen spelen daarin een cruciale rol. De stroomrichting en sterkte wisselen voortdurend en bij tegenstroom boek je amper vooruitgang tijdens het zwemmen. Mijn vermoeden is dat ik er zo’n 20 tot 24 uur zal over doen.”

De zee speelde al van jongsaf aan een belangrijke rol in het leven van de Bredenaar. “De zee en het strand zorgt voor inspiratie. Het is mijn toevluchtsoord als ik onrustig ben of me down voel. Het is voor mij een plaats om te mediteren, me terug te trekken en me te herbronnen. Ik heb een heel diepe band met het strand en de zee en woon er op amper twee minuten van. Ik droom er al even van om iets te doen wat nog niemand voor mij ooit gedaan heeft. Het zou veel voor mij betekenen moest het mij lukken”, aldus Matthieu.

Om zijn zwemstunt officieel te maken moet Matthieu aan enkele voorwaarden voldoen. “Ik zou graag mijn stunt erkend zien worden door het ‘Guinness Book of Records'”, gaat Mathieu verder. “Daarbij baseer ik mij op dezelfde regels die gelden voor het overzwemmen van het kanaal. Er mag geen wetsuit gebruikt worden. Daarnaast moet er non-stop gezwommen worden van land tot land. Ik mag daarbij de begeleidingsboot niet aanraken, maar daar geldt een uitzondering. Tijdens het kruisen van de vaargeulen van Oostende en Zeebrugge ben ik verplicht even aan boord te gaan omdat het verboden is er te zwemmen. Tot slot moet alles vastgesteld worden door een deurwaarder aan boord van het begeleidend vaartuig.”

Matthieu zal vertrekken vanop het strand van De panne ter hoogte van de grenspaal in het Westhoek reservaat. De aankomst is voorzien op het strand van Knokke ter hoogte van het Zwin. Een precieze datum is er nog niet. Matthieu vertrekt in functie van de weersomstandigheden. De datum zal op een later tijdstip meegedeeld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier