Matthieu Bonne sluit nieuwe poging om kust af te zwemmen niet uit

Matthieu Bonne. © ON
Olivier Neese

Matthieu Bonne (27) is er niet in geslaagd om als eerste ooit de volledige kustlijn af te zwemmen. Een plotse storm op zee maakte het te gevaarlijk voor de Bredenaar en zijn team, waardoor de poging vroegtijdig gestaakt moest worden. “Er zat zoveel meer in, maar de natuur heb je niet in de hand”, zegt de Bredenaar, die niet uitsluit dat er nog een nieuwe poging komt.

Als allereerste de volledige Belgische kustlijn alleen al in vogelvlucht 67 kilometer afzwemmen: dat was het doel van Matthieu Bonne. Met de armen wijzend naar de hemel, bedekt onder een dikke laag schapenvet en opgepept met het AC/DC-nummer ‘Highway To Hell’ stapte de 27-jarige Bredenaar vorige week donderdag om 10.20 uur het 19 graden koude zeewater in. Voor een zwemtocht solo en ononderbroken van Knokke-Heist naar De Panne. Maar helaas, na ruim vijftien uur zwemmen en drie kwart van het traject moest de Bredenaar zijn poging staken. Een plotse storm maakte het te gevaarlijk.

7 beaufort

“Door het stormweer hadden we de poging al met een dag verlaat”, vertelt teamlid en pluspapa Erwin Inghelbrecht. “Op onze planning hadden we rekening gehouden met wind van 3 à 4 beaufort, die uit het zuiden of zuidwesten zou blazen. Naarmate de dag vorderde, zagen we dat de voorspelling bijgesteld werd. Westenwind van 5 à 6 beaufort, met pieken tot 7. Toch besloten we om door te zetten. Je weet nooit dat ze er naast zitten en het toch meevalt…”

De natuur heb je niet in de hand. Dat moet ik accepteren

“Bij zijn passage langs Middelkerke ging Matthieu nog steeds goed vooruit. Ook zijn moraal zat nog goed. Maar kort daarop draaide de wind. De rode vlag op het schip ging strak staan, in het verlengde van de boot. Keiharde westenwind. De kapitein was er niet meer gerust in, het schip ging op en neer, op de radio kwam zelfs een stormwaarschuwing. Heel snel hebben we overlegd en besloten om Matthieu zo snel mogelijk uit het water te halen, vooraleer het niet meer zou kunnen. Zelfs het plaatsen van de ladder om Matthieu aan boord te krijgen, was een hachelijke onderneming…”

Niet gefaald

Na ruim 15 uur en 46,5 kilometer zwemmen werd een teleurgestelde Matthieu om 1.37 uur aan boord gehaald. “Toen is hij ook nog eens zeeziek geworden, omdat hij al zo lang in het water lag. Heel traag omdat het gewoon niet sneller kon is het schip naar Nieuwpoort gevaren. Iedereen is het erover eens: de beslissing was meer dan terecht. De veiligheid van Matthieu en de crew primeren. Ook Matthieu denkt er zo over. Het zou onverantwoord geweest zijn om door te gaan. Nu, de poging is niet gelukt, maar Matthieu heeft niet gefaald. Moeder Natuur besloot er anders over… Wie kon raden dat de herfst al zou beginnen in augustus?”

Opdoffer

Na een warm bad en een maaltijd kroop Matthieu Bonne vrijdagmorgen om 4.30 uur in bed. Nu, een week na zijn poging, is hij nog steeds aan het recupereren. “Fysiek voel ik me goed en ook mentaal begin ik weer op mijn plooien te komen. Het is een serieuze opdoffer geweest. Er zat zoveel meer in. Maar de natuur heb je niet in de hand. Dat moet ik accepteren. Ik mag niet teleurgesteld zijn. Het weer heeft zijn eigen regels en wij moeten daar rekening mee houden.”

“Wekenlang heb ik naar dat moment toegeleefd. Ik moest klaar zijn én was ook klaar. Honderd procent. Ik had zelfs meer gedaan dan moest… In elke badplaats waar ik passeerde, stonden de redders met hun boot me op te wachten. Dat gaf me een heel goed gevoel. Na vijf, zes uur kreeg ik een moeilijk moment, vooral door de koude. Toen heeft mijn team me wel op andere gedachten gebracht. En toen passeerde ik Bredene. Mijn Bredene. Waar er ook veel mensen zich hadden verzameld om me aan te moedigen. Zalig! Vanaf dat moment is het héél goed beginnen te gaan.”

Matthieu Bonne sluit nieuwe poging om kust af te zwemmen niet uit

“Om me mentaal goed te houden, dacht ik al aan de dagen erna waarop ik zou kunnen rusten, een warm badje kon nemen… En het einddoel, uiteraard. Hoe langer het duurde, hoe beter ik me voelde. Daarom ben ik zo teleurgesteld dat ik uit het water moest. Op dat moment voelde ik me op mijn sterkst. En de moeilijkste punten, de muur van Zeebrugge en Oostende, lagen ook achter de rug. Jammer.”

Knowhow

En dan de meest gestelde vraag: komt er nog een nieuwe poging? “Het moet mogelijk zijn. Organisatorisch én ik moet fysiek en mentaal me nog kunnen opladen. We zien wel wat de komende dagen brengen. Eerlijk: met de dag neemt ook de goesting weer toe. Ik heb nog heel veel andere doelen voor ogen en eigenlijk was dit de allerlaatste zwemprestatie die ik wilde neerzetten. Verder wil ik in het zwemmen niet gaan… (stilte) Nu, alles hangt af van wat mogelijk is. Is het dit jaar nog mogelijk? Misschien wel, misschien niet. We zullen zijn…” (mysterieus)

Zijn team lijkt alvast klaar voor een nieuwe poging. “We hebben de nodige knowhow opgedaan, waar we toch iets mee willen doen”, zegt Erwin Inghelbrecht. “Matthieu, en ook de crew, ziet het nog altijd als een uitdaging om te bewijzen dat het wél mogelijk is om de Belgische kustlijn volledig af te zwemmen. We zullen zien of Matthieu zich nog eens kan opladen, fysiek en vooral mentaal…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.