Matthieu Bonne na zijn zware val op trainingsstage: “Zonder helm was ik er niet meer”

Matthieu in actie voor de val.© Stefanie Reynaert
Matthieu in actie voor de val.© Stefanie Reynaert
Redactie KW

“Een gebroken pols en kneuzingen. Ik heb dus al bij al nog véél geluk gehad.” Matthieu Bonne, bekend als Kamp Waes-deelnemer en de eerste die ooit de Belgische kustlijn afzwom, is zwaar ten val gekomen met de fiets. Dat gebeurde in een afdaling tijdens een trainingsstage op het Spaanse eiland Gran Canaria. “Van zodra ik kan, keer ik terug om die afdaling opnieuw te nemen.”

Matthieu Bonne is ondertussen terug thuis en al geopereerd aan zijn pols. Hij blikt met gemengde gevoelens terug. “Ik besef nu dat het allemaal veel erger had kunnen zijn. Als ik zie hoe mijn helm eraan toe is dan heb ik veel geluk gehad. Ik heb enkele hechtingen aan mijn voorhoofd. Zonder helm was ik er waarschijnlijk niet meer geweest”, zegt de West-Vlaamse ultrasporter. Hij heeft een gebroken pols, heel wat kneuzingen en verschillende hechtingen, waaronder aan de knie.

Op steentje gereden

“Het is allemaal heel snel gegaan. Ik was aan het afdalen, maar niet aan een hoge snelheid. Ik kende de route niet en ik had er ook niets bij te winnen om te snel te rijden. Ik ben met mijn voorwiel op een steentje gereden en mijn wiel is weggeschoven in een gracht. Aan mijn fiets is er helemaal niets, die is gewoon blijven staan in de gracht, maar ik werd weggekatapulteerd in de rotsen aan de kant van de weg.”

De Bredenaar was een week op trainingsstage op het eiland. “Alles verliep eigenlijk heel goed, tot aan de val natuurlijk.” Gelukkig was hij vergezeld door een goede vriendin en fotografe Stefanie Reynaert. “Ik ben haar enorm dankbaar. Ze was niet in de afdaling, maar ze kwam snel bij me en heeft alles geregeld. Ze was een enorme hulp en bleef bij me.”

“Ik laat me niet tegenhouden door een gebroken pols”

Ondertussen is Matthieu geopereerd aan de pols. “Ze wilden ter plaatse al opereren, maar ik wilde dit liever in België laten doen dus ben ik zo snel mogelijk teruggekeerd afgelopen weekend.”

Alles opnieuw doen

Nu moet hij herstellen. “Ik ga er het beste van maken. Ik ga proberen te doen wat ik kan. Ik kan krachttraining doen met mijn benen van zodra mijn knie iets beter is en fietsen op de rollen. Ik denk ook aan trektochten. Ik laat me niet tegenhouden door een gebroken pols.”

Van zodra alles genezen is staat ook een trip naar Gran Canaria in het vooruitzicht. “Ik heb het gevoel dat ik iets onafgewerkt heb achtergelaten.”

Zijn bericht op sociale media loog er niet om.© gf
Zijn bericht op sociale media loog er niet om.© gf

“Van zodra het lukt, keer ik terug om alles opnieuw te doen en dan zal ik opnieuw dezelfde route nemen naar die afdaling, maar dan zonder de val”, lacht Matthieu Bonne. Het is vooral mentaal een belangrijke stap. “Ik moet dit doen voor het mijn ‘koptje’. Ik doe sowieso verder. Dit is een kleine tegenslag, het houdt me zeker niet tegen om een volgende uitdaging aan te gaan.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.