Matthieu Bonne door vzw Bono verkozen tot Bredenaar van het Jaar

Jef Castelein (links) kreeg als afscheid het Jefke uitgereikt en Luk Van Canneyt (rechts achteraan) kreeg de Sociale Pluim. Centraal zie je Bredenaar van het Jaar Matthieu Bonne. © foto MM
Redactie KW

De vzw Bono heeft op zondag 2 februari zijn Bredenaar van het Jaar verkozen. De titel ging naar kanaalzwemmer Matthieu Bonne, die enkele weken geleden ook al tot Krak van Bredene verkozen werd.

Naast de titel van Bredenaar van het Jaar 2019 hadden voorzitter Dominique Van Deursen en de bestuursleden van de vzw Bono, die onder meer het jaarlijkse kerstreveillon mee organiseert en de nieuwssite nieuwsbredene.be uitbaat, zondag nog twee andere bijzondere prijzen in de aanbieding.

Jef Castelein, zeven jaar lang de webmaster van nieuwsbredene.be, ontving het ooit naar hem genoemde Jefke, de prijs voor een verdienstelijke Bredenaar waarmee eerder onder meer wijlen Patrick Bolle en Rudi Debeuckelaere werden bedacht.

VillaVip

Castelein, die ook enige tijd fotograaf was voor deze krant, stond uitgebreid stil bij zijn periode als webmaster en deed dat aan de hand van zeven foto’s, die de voorbije jaren een grote indruk op hem hadden nagelaten. “Vooral die van een jongetje aan een geïmproviseerd kampvuur in het vluchtelingenkamp van Dunkerque is me bijgebleven en doet me nog altijd tranen in de ogen krijgen. Ik heb toen regelmatig het kamp bezocht in het zog van enkele Bredense vrijwilligers, die er onder meer kleren kwamen afgeven. Het was een ontluisterende ervaring.”

Dat Jef afscheid nam van nieuwsbredene.be heeft volgens hem alles te maken met het opvangtehuis VillaVip, waarvoor hij sinds vorig jaar samen met zijn vrouw Leslie Maertens instaat. “Leslie heeft me de voorbije jaren altijd gesteund toen ik dag en nacht op pad was om nieuws te sprokkelen. Nu wil ik haar bijstaan bij de uitbating van VillaVip.”

Sociale Pluim voor Tour de France

Ook Luk van Canneyt ontving zondag een bijzondere prijs. “Luk kreeg de Sociale Pluim omwille van zijn Tour de France die hij in 2018 reed. Hij fietste niet alleen 4.800 kilometer bij mekaar op zijn ronde van Frankrijk, maar haalde zo ook 12.000 euro op voor het Kinderkankerfonds”, liet nieuwe webmaster Kelly Spillier haar bewondering blijken.

Voor de titel van Bredenaar van het Jaar werden tien kandidaten genomineerd. De jury, bestaande uit de bestuursleden van de vzw Bono, koos Matthieu Bonne als laureaat. Hij ging het echtpaar Dolly Vanderswalm en Bjorn Seynhaeve (dat jaarlijks een kerstfeest voor minder begoede buurtbewoners organiseert in de Spaarzaamheidstraat) en Walter Rogiers (die dagelijks het strand mee helpt opruimen en deel uitmaakt van de Propere Strandlopers) vooraf.

De andere genomineerden waren jiujitsukampioene Marion Decrop, Ginger House, Anne Van De Velde van turnkring Neptunus, ‘Nature Warrior’ Kurt Van Maele, Eric Desmet (die 100 marathons en 100 halve marathons liep), Gaetan De Jonghe van opvangtehuis La Colamba en Luk Van Canneyt. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier