Mathijs Snauwaert is in Kanegem jong deken aan de zijde van Baziel De Zutter

De looidekens Baziel De Zutter (links) en Mathijs Snauwaert. © WME
Redactie KW

Dit weekend wordt in Kanegem het feest van Sint-Elooi gevierd. Deken dit jaar is Baziel De Zutter, maar traditioneel is er in het dorp ook een jong deken aangeduid. De keuze viel op Mathijs Snauwaert, geen onbekend gezicht bij de Kanegemse jeugd.

De 21-jarige Mathijs Snauwaert groeide op in Kanegem. Zijn middelbare school volgde hij in het VTI in Tielt. “Momenteel werk ik bij Hellebuyck Hydro-Jet in Tielt”, vertelt hij.

Twee jaar geleden kreeg hij de vraag van de vorige jong deken, Sander Defauw, om hem op te volgen. “Eerst heb ik eventjes getwijfeld”, geeft Mathijs eerlijk toe. “Ook mijn ouders waren niet meteen overtuigd. Zij hadden vooral schrik dat er in de huisbezoeken te veel tijd zou sluipen. Maar uiteindelijk heb ik toch toegezegd, iets waar ik sindsdien geen moment spijt van heb gehad.”

Mathijs was bij de jeugd al bekend als voorzitter van de KLJ. “Misschien heeft dat er wel wat mee te maken dat ze bij mij terecht zijn gekomen om de nieuwe jong deken te worden.”

Veel huisbezoeken

De ouders van Mathijs zijn intussen helemaal bijgedraaid. “De huisbezoeken die we als deken afleggen, zijn inderdaad heel intensief”, vertelt Mathijs. “Maar zowel Baziel als ik gaan er op een heel verstandige manier mee om. Dat moet ook wel, als je tegen de 200 gezinnen gaat bezoeken. We doen dat trouwens samen, tijdens de week. Voor Baziel, die ook op de markt staat, ligt een zaterdag wat moeilijker.”

Ook Mathijs’ vriendin Caro Depoorter is intussen enthousiast. “Eerst had ze wat schrik dat we te weinig tijd zouden hebben voor elkaar, maar uiteindelijk valt dat wel mee. Haar papa was vroeger trouwens jong deken, dus dat is wel mooi.”

Met de koets

Voor Mathijs en Baziel zijn de afgelopen weken er geweest van veel regelen. “De zaal, de traiteur, het menu… We houden het allemaal wel traditioneel. Baziel kent ook heel veel mensen, dus dat was wel handig tijdens de bezoeken. Intussen heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen.”

Komende zaterdag wordt het looifeest in Kanegem dan goed gevierd. “Ook hier traditie, met eerst een ontbijt, dan een eucharistieviering, een maaltijd en een kroegentocht. De dekens worden trouwens met een koets tot bij de kerk gebracht.”

Tijdens het feest zullen Baziel en Mathijs ook hun opvolgers bekendmaken. “Die hebben we intussen gevonden, dus de traditie kan voortgezet worden.” Die traditie vindt Mathijs heel belangrijk. “Het klinkt misschien vreemd, maar dit is toch echt een dag voor de mannen en het is heel speciaal om dat vanuit de rol van jong deken mee te maken. Ik ga er in elk geval volop van genieten.”

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier