Mathieu, Pieter en Pedro kruipen 24 uur op de fiets: “Elke minuut levert een halve euro op”

Mathieu De Ketele, Pedro Naert en Pieter Vanhoutte zijn klaar voor hun straffe uitdaging. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In het kader van de Warmste Week fietsen Bavikhovenaars Mathieu De Ketele en Pieter Vanhoutte 24 uur lang op rollen. Ze doen dit voor het Dierenasiel in Zwevegem. Het is een initiatief van Pedro Naert, uitbater van het populaire wielercafé Chasse Patate. “Mathieu en Pieter zijn de grote krachten, ik val enkel in waar nodig”, glimlacht de cafébaas.

Pedro Naert (48) baat sinds 2017 zijn zaak Wielercafé Chasse Patate uit. Hij is een grote fan van wielrennen. “We mikten voluit op een wieler- en sportcafé. Bavikhove is een dorp met een wielertraditie. Zo herbergt de zaak de fanclub van Eli Iserbyt”, vertelt Pedro, die ook dierenliefhebber is. “Ik ben gek op honden. Veel dieren zitten echter in een asiel, maar dat asiel heeft kosten: dokters, spuitjes, verzorging, eten. Met dit initiatief wil ik die mensen van het asiel een hart onder de riem steken.”

Dat was de insteek voor ’24 uur fietsen op rollen’. Mathieu De Ketele (25) en Pieter Vanhoutte (29) sprongen bijna letterlijk in het wiel van Pedro. “Dat is een mooie uitdaging voor het goede doel. Ik moet wel toegeven dat ik niet zo veel heb getraind wegens geen tijd. Ik ben ons eigen huis aan het bouwen”, vertelt Mathieu, die in de bouw werkt. “Fietsen doe ik regelmatig: ik heb een koersfiets en thuis ook rollen. Lopen doe ik ook graag. Ik heb wel een beetje ritme in de benen.” Mathieu is fan van Stijn Devolder en Eli Iserbyt. “Anders zou je niet van Bavikhove zijn”, lacht hij. Pieter rijdt redelijk veel met de fiets. “Ik reed onder meer in 3 weken de 2.400 kilometer naar Noorwegen ten voordele van De Spie in Harelbeke. Het was afzien, maar het lukte. Op rollen zal het zeker lukken”, aldus Pieter.

Wie niet fietst kan ook een potje kaarten voor het goede doel – Pedro Naert, uitbater Chasse Patate

Bevoorrading

De bedoeling is om 24 uur aan een stuk op rollen te fietsen. De uitdaging start op zaterdag 30 november om 12 uur. “We bijten de spits af met 40 minuten samen te fietsen. Daarna doen we afwisselend elk 1 uur en 20 minuten”, duidt Mathieu. “Onze hoofdsponsors zijn merendeels Bavikhovenaars. De toeschouwers kunnen per 20 minuten sponsoren. Als ze 20 minuten ‘kopen’, mogen ze 20 minuten meefietsen. We verkopen onze minuten aan een halve euro per minuut.”

Er staan twee rollen voor Pieter en Mathieu, twee voor de supporters en twee met sprintmeters. “Het is niet de bedoeling om snel te koersen, wel om de uitdaging ‘draaiende’ te houden. Het is dus geen snelheidswedstrijd“, aldus Pieter.

Voor de goede orde ontwierpen de drie heren een strak plan met tijdsblokken van 1 uur en 20 minuten. “We mogen nu al zeggen dat het raster aardig volloopt”, vertelt Mathieu. “Ik heb beloofd van alle niet ingevulde vakjes zelf te rijden. Ik val in waar nodig”, zegt Pedro. En de bevoorrading? “Ze zullen niets te kort komen (lacht). Wie niet fietst, kan ook een potje kaarten voor het goede doel.”

Ook de Sint zal aanwezig zijn en een dj zorgt voor de sfeer. De uitdaging eindigt op zondag 1 december om 12 uur.