Mathieu Delberghe is nieuwe uitbater van café ‘t Paleitje in Kortrijk

‘t Paleitje, een gezellig cafeetje recht tegenover het oude gerechtsgebouw in Kortrijk, krijgt een nieuwe uitbater. Mathieu Delberghe (29) uit Bellegem hoopte op 1 april het roer te kunnen overnemen van de huidige uitbaters maar moest noodgedwongen zijn opening even uitstellen. “Voor mij komt de crisis natuurlijk op het slechtst mogelijke moment. Maar er komt zeker nog een stevig openingsfeest!”

Mathieu Delberghe. © (foto AN)

‘t Paleitje is een bekend café op de hoek van de Koning Leopold I-straat en de Nolfstraat. In 2016 stond het nog enkele maanden leeg na een faillissement maar sindsdien gaan de zaken goed. Mathieu wil er dan ook een frisse wind doen waaien, al gaat hij het roer niet helemaal omgooien. “Het huidige concept werkt”, vertelt hij.

“Het is een heel charmant café met veel mogelijkheden. Het interieur blijft, op enkele kleine aanpassingen na, behouden. Vooral van de marmeren toog en de warme kleuren ben ik grote fan. Ook de naam blijft dezelfde. Ik wil er een café van maken waar je ‘s avonds kan aperitieven voor je uit eten gaat, of waar je nog even binnenspringt voor een koffie na je diner. Ik voorzie een goede pint, een kwalitatief glas wijn en een paar hapjes. Dat mis ik nu namelijk nog een beetje in onze stad.”

“Tijdens de middag wordt er ook soep voorzien voor de medewerkers van de rechtbank die even vanachter hun bureau willen komen.”

niet pessimistisch

Mathieu was tot voor kort verantwoordelijk voor de zaal bij café en bistro Balthazar in de Paleisstraat, maar speelde al lang met het idee om een eigen zaak te beginnen. “Ik heb altijd gezegd dat ik dat wilde doen voor mijn dertigste”, vertelt hij. “Ik werkte graag bij Balthazar, maar toen ik hoorde dat Margaux (de huidige uitbaatster, red.) een overnemer zocht, heb ik niet lang getwijfeld. Al had ik achteraf gezien misschien toch beter nog even gewacht.”

De huidige coronacrisis maakt het immers niet gemakkelijk om een horecazaak te starten. Bovendien zullen veel toegangswegen naar de wijk waarin het café gelegen is, de komende jaren afgesloten zijn door de werken aan het station en de rotonde.

“Maar daarom zie ik de toekomst nog niet pessimistisch in, hoor”, klinkt het. “Als je een beetje een naam kan maken en altijd vriendelijk bent tegen je klanten zullen de mensen blijven komen. Daar geloof ik in. Bovendien heb ik in al mijn jaren in de horeca een redelijk kennissenbestand opgebouwd, ik reken ook op hen!”

Mathieu had gehoopt om op 1 april de deuren van zijn nieuwe project te kunnen open gooien. Maar omdat de huidige coronamaatregelen nog zeker tot 5 april gelden, is dat geen optie. “Ik hoop toch om eind april te kunnen starten”, zegt hij.

“Ik zou eerst een paar weken willen inlopen en dan komt er natuurlijk nog een grote opening. Financieel is dat scenario normaal gesproken haalbaar. Ik heb gelukkig van thuis mee gekregen dat ik altijd wat reserve moet voorzien. Omdat ik net voor de crisis mijn ontslag heb gegeven bij mijn vaste job zit ik nu volledig zonder inkomen. En wat erger is, ik verveel mij steendood”, grapt Mathieu.

“Ik had een week voorzien om even op adem te komen, maar vijf weken is voor iemand die gewend is om in de horeca te staan echt veel te veel. Ik kan dus niet wachten om eraan te beginnen!” (AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.