https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mathieu De Smet (20) wil doorbreken bij Zulte Waregem

Redactie KW

Mathieu De Smet moest lang wachten op zijn kans bij Essevee. In Waasland-Beveren stond hij aan de aftrap en bedankte hij voor het vertrouwen met een assist. Ook bij zijn vorige invalbeurt kroop hij in de rol van aangever. “Ik heb mezelf beloond voor het vele geduld. Ik was vaak negentiende man. Het was kwestie van de moed niet te laten zakken”, zegt een openhartige De Smet.

Het zijn indrukwekkende cijfers die Mathieu De Smet kan voorleggen. Om de 50 minuten verstuurt de aanvallende middenvelder een beslissende pass. Veel creatieve spelers beschikken niet over deze statistieken. “Zo had ik er nog niet over nagedacht”, zegt de jeugdspeler van Essevee met een lachje. “Ik ben er eigenlijk niet echt mee bezig.”

Het zegt veel over hoe nuchter de jonge Oost-Vlaming in het leven staat. De Smet moest wachten tot speeldag 14 op bezoek bij KAA Gent vooraleer hij een paar minuutjes mocht invallen. “Ik moest lang wachten, het was een lastige periode. Vaak was ik 19de man en viel ik net buiten de wedstrijdselectie. Ik moest dan plaatsnemen op de tribune. Het kwam erop aan om de moed niet te laten zakken en te blijven trainen. Op een dag zou die kans wel komen en dan moest ik ze grijpen.”

Dat deed De Smet met verve. In Eupen mocht hij een dikke twintig minuten invallen en zette hij met een assist voor Dompé de ommekeer in. Door bliksemsnel te handelen stuurde hij de flankaanvaller richting de doelman. “Geduld is een mooie zaak geweest. Voor onze 12 op 12 liep het niet zo vlot. Dan is het ergens logisch dat de coach dan gekozen heeft voor spelers met meer ervaring zoals Dompé of Srarfi. Op Eupen deed het heel veel deugd. Tegen Waasland-Beveren stond ik voor het eerst in zeven maanden aan de aftrap. Dat voel je natuurlijk wel. Door corona is de beloftencompetitie stilgelegd en kan ik daar geen minuten maken.”

Uitleenbeurt aan Deinze

De Smet is nog altijd maar 20 jaar en heeft nog een hele carrière voor zich. Vorig seizoen werd hij een half jaartje uitgeleend aan Deinze in eerste amateurklasse. “Het was kort door de competitiestop door corona. Ik startte drie keer en viel twee keer in. Uiteindelijk heb ik er wel veel geleerd over het mannenvoetbal. We zijn kampioen geworden, het was een mooie periode.”

De creatieveling beseft dat hij nog moet werken aan een aantal punten. “Ik moet sterker en krachtiger worden in de duels. Soms moet ik meer het overzicht bewaren en mijn kopspel kan beter. Ik wil vooral de goede lijn doortrekken en beslissend blijven zijn.”

Het contract van De Smet loopt op het einde van dit seizoen af, maar er is al witte rook. “We zijn aan het onderhandelen over een contractverlenging. Het gaat om twee jaar met optie op een bijkomend seizoen, dezelfde termijn als mijn eerste profcontract. Ik kan mij daar wel in vinden en wil hier graag blijven. Het is mijn doel om door te breken in België, bij Zulte Waregem. Ik ben hier tenslotte opgeleid.” (JC)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten