Match Rusland – België wordt intens duel in de Beukenstraat

Natalia Zolotukhina en Pieter-Jan Lefevere samen met de kinderen Xavi Lefevere en Ashton Lefevere. (foto KK)
Natalia Zolotukhina en Pieter-Jan Lefevere samen met de kinderen Xavi Lefevere en Ashton Lefevere. (foto KK)
Redactie KW

Zaterdag wordt het duel tussen Rusland en België in de Gitse Beukenstraat nog net iets spannender. Natalia Zolotukhina (35), de vrouw van Pieter-Jan Lefevere (34) is geboren in Sint-Petersburg en haar vader is een diehard-supporter.

Pieter-Jan is een geboren en getogen Roeselarenaar en woont sinds 2014 samen met Natalia in Gits. Ze leerden elkaar kennen in de Brugse pop-up bar The Night. “Het feit dat ze in het begin nogal afstandelijk deed, was voor mij de reden om er helemaal voor te gaan. Na die avond spraken we nog enkele keren af en toen ging het vlug.” In juni leerden ze elkaar kennen. In september woonden ze samen. Twee maanden later waren ze verloofd en in december bleek Natalia zwanger van hun eerste kindje, Ashton. Hun tweede zoon is vernoemd naar Xavi Hernandes, het vroegere boegbeeld van Barcelona.

Leningrad

Natalia werd als enig kind geboren in het vroegere Leningrad. Toen ze veertien was, verhuisde ze met haar moeder en haar toenmalige Armeens-Russische man naar Gent. “Mijn middelbaar doorliep ik bij de Brugse Jozefienen en daarna studeerde ik financiën en verzekeringen. Tegenwoordig werk ik in het kantoor van mijn man.”

Pieter-Jan heeft een diploma rechten en is bestuurder van twee verzekeringskantoren. “Voetbal was de rode draad door mijn jeugd”, zegt Pieter-Jan. “Ik doorliep alle jeugdreeksen van SK Roeselare. Toen ik op internaat zat in de Sportschool kwam ik bij KSV Rumbeke terecht. Na mijn middelbaar twijfelde ik tussen licentiaat lichamelijke opvoeding of rechten. Door een zware blessure aan mijn rechterenkel was de keuze snel gemaakt was. Ik was geen uitzonderlijk talent”, geeft Pieter-Jan toe, “maar wel een goede waterdrager. Na die blessure probeerde ik iets te snel terug te komen met als gevolg dat mijn linkerenkel ook getoucheerd was. Daarna draaide ik nog jaren mee in het liefhebbersvoetbal.”

Te eerlijk

De familie Lefevere heeft een blauwzwart hart. Pieter-Jan is samen met zijn vriendenkring en zijn oudste zoon, die zelfs een FCB-fiets heeft, elke thuismatch in de tribune van het Jan Breydelstadion terug te vinden. Ashton is een verstokte fan van Mignolet en Pieter-Jan ziet Clinton Mata graag bezig. “Heel af en toe gaat Natalia eens mee, maar ze is iets te eerlijk”, glimlacht PJ. “ Toen we verloren tegen Kortrijk, zei ze dat het helemaal terecht was. Ook de volgende keren dat ze ons vergezelde, verloor Club Brugge. We hebben dan wijselijk besloten haar in het vervolg gewoon thuis te laten.”

“Tijdens onze huwelijksreis zijn we met enkele gasten naar een wedstrijd tussen Zenit Sint-Petersburg en Terek Grozny gaan kijken. Het was een risicomatch want Grozny is een Tsjetsjeense ploeg en die supporters kunnen elkaar niet luchten.” “De Russen zijn heel felle supporters”, pikt Natalia in. “Nog vuriger dan die van Standard.” “Dat was toen nog in het oude stadion. Op het laatste WK speelden de Belgen net zoals zaterdagavond in de nieuwe Gazprom Arena. Zonder de coronapandemie waren we zeker aanwezig. Haar papa en de rest van haar familie wonen daar en zijn fervente supporters .”

Intense trouwfeesten

Pieter-Jan heeft in het verleden nog avondles Russisch gevolgd en kent wel bepaalde woorden en zinnen. “ Natalia probeerde om onze kinderen tweetalig op te voeden maar dat was niet evident. Haar moeder brengt hen af en toe wat Russische woordjes bij.” “Normaliter gaan we twee keer per jaar op familiebezoek. Sint-Petersburg is een prachtige stad en daarom reizen er vaak vrienden mee. Heimwee heb ik nooit”, zegt Natalia.

“Rusland is mijn geboorteland maar eigenlijk ben ik hier opgegroeid. De Belgen zijn wel veel afstandelijker dan de Russen. Ze zien er misschien nors uit maar eens ze je kennen, zijn het warme mensen. Hier maak je afspraken om naar je familie te gaan. Daar springen ze gewoon binnen. Ze hebben ook veel meer respect voor alles. Toen we daar Nieuwjaar gingen vieren, sprak Poetin op tv. Iedereen stond onmiddellijk recht.”

Wodka

Het was voor Pieter-Jan niet evident om in Rusland te trouwen. “Dat heeft wel wat moeite gekost. Eigenlijk wilden we het feest in België laten doorgaan. Maar toen we op zoek gingen naar een feestzaal en vertelden dat veel wodka de gewoonte is bij Russische huwelijken, weigerden de uitbaters. Ze waren bang voor ambras. Toen zijn we met ruim zestig vrienden en familieleden naar Sint-Petersburg getrokken.”

“Het werd een onvergetelijke en boeiende week. De huwelijksfeesten zijn er veel intenser. Ze starten daar al om vier uur in de namiddag. Nadien mochten ze iedereen afvoeren met de bus .” Natalia is niet echt een keukenprinses maar hun kinderen eten heel graag Pelmeni, een soort Russische ravioli met zure room. “In de Meensesteenweg is er trouwens een Russische winkel. Wij Russen gebruiken vaak aardappelen als hoofdingrediënt. Eten doen we daar eigenlijk heel de dag door. Als je iets bestelt, zetten ze alle gangen tegelijk op tafel.”

Russische barbecue

Tijdens het vorige WK speelden de Belgen ook tegen Rusland en had Pieter-Jan speciaal de lounge van Schiervelde afgehuurd onder het thema België-Rusland. “ Ik nodigde een resem West-Vlaamse klanten uit voor een Russische barbecue en ‘s avonds keken we samen naar de match. Ambiance verzekerd. Zaterdag bekijken we de match met enkele vrienden in de Chiro van Zedelgem. Mijn vennoot is tegenwoordig getrouwd met de moeder van Natalia en die gaat ook mee. Er zal misschien wel wat onderlinge strijd zijn, maar dat doen we louter om elkaar wat te plagen. Die dag zijn we net iets fanatieker.” Natalia is eigenlijk niet in voetbal geïnteresseerd maar op die dag maakt ze een uitzondering.

Tijdens WK’s en EK’s wil ik zoveel mogelijk wedstrijden zien ”, zegt Pieter-Jan. “Door het WK van 2006 heb ik trouwens mijn jaar moeten bissen. Ik heb waarschijnlijk geen enkele match gemist. België is zonder twijfel favoriet. Rusland is niet meer zo sterk als vroeger. Ik gok op 1 – 3. Twee doelpunten van Lukaku en eentje van Carrasco. “Dan zet ik mijn geld op de Russen”, lacht Natalia. “Twee – één!” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier