Masterplan voor Torhoutse parking Deprez krijgt vorm

Nabij de Blekerijstraat, de Koer Vanthuyne en de parking Deprez zijn er sociale woningen, parkeergelegenheid en een tuin voorzien.©Johan Sabbe
Nabij de Blekerijstraat, de Koer Vanthuyne en de parking Deprez zijn er sociale woningen, parkeergelegenheid en een tuin voorzien.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het masterplan Blekerij op de Torhoutse parking Deprez nabij de Blekerijstraat krijgt concrete vorm. De realisatie wordt een mix van sociale woningen, voldoende parkeergelegenheid en een mooie tuin. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond vroeg raadslid Inge Perquy (N-VA) uitleg over het project.

“In de projectdefinitie was er sprake van minstens 30 sociale wooneenheden en 90 publieke parkeerplaatsen”, zei ze. “Maar plots blijkt het om maar 26 woonsten en 75 parkeerplaatsen meer te gaan. Vanwaar die vermindering?”

Op termijn meer parking op de site Pollet in de Hofstraat

“We hebben voor de uitwerking van het project gekozen voor de ontwerpers van Veld-Atelier Horizon”, antwoordde schepen van Stadsplanning Lieselotte Denolf (CD&V). “Er is intussen een locatiebezoek geweest, we hebben twee bewonersvergaderingen georganiseerd en een aantal keer samengezeten om de mogelijkheden van de site af te tasten. We hebben verschillende scenario’s afgewogen voor de gebouwen, de tuin en de parking. Het ontwerpbureau maakte ook maquettes waardoor we de werkelijke impact zagen van het complex op de parking en de tuin. Uiteindelijk werden er knopen doorgehakt.”

“Aangezien we kwaliteit vooropstellen, hebben we het project wat moeten bijstellen en het aantal wooneenheden inderdaad van 30 naar 26 teruggebracht. Ook de parkeergelegenheid diende, na heel wat discussie, te zakken van 90 naar 75 plaatsen. Anders kon je geen kwaliteitsvolle publieke ruimte garanderen. Maar we zullen dat parkeerverlies compenseren door op de nabije site Pollet in de Hofstraat extra parking aan te leggen van zodra het warenhuis Carrefour daar zijn activiteiten stopzet.”

“Eenmaal het masterplan afgerond is, kan er een architect voor het gebouw aangesteld worden. Dan is er nog de opmaak van een RUP nodig. De eigenlijke realisatie zal dus nog een aantal jaar duren. Voor de bouw van de sociale woningen wordt er nauw samengewerkt met bouwmaatschappij De Mandel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.