Masterplan moet problemen van voetbalclubs in kaart brengen

Maldegem wil het probleem van de vijf clubs die in competitie spelen, in zijn geheel aanpakken. © LV
Redactie KW

Om de infrastructuurproblemen bij de plaatselijke voetbalploegen op te lossen, stelt het schepencollege een masterplan op voor het Maldegems competitievoetbal. Met een studie, uitbesteed aan de Universiteit van Gent, moeten de problemen in kaart worden gebracht. “De resultaten van het onderzoek zullen de basis van ons masterplan vormen.” Het onderzoek zou over enkele maanden klaar zijn.

Met KVK Adegem, KSK Maldegem, FC Kleit, Excelsior Donk en VK Akkers Middelburg heeft Maldegem met nog geen 25.000 inwoners vijf voetbalploegen in de provinciale competitie spelen. Alle ploegen kunnen jaarlijks rekenen op een behoorlijke subsidie en logistieke steun van de gemeente.

Slechts één terrein

Middelburg en Donk beschikken echter slechts over één terrein waarop alle ploegen moeten spelen en trainen. Alle ploegen kloppen gezamenlijk aan bij schepen van Sport Glenn Longeville (Open VLD) om medewerking te krijgen bij het oplossen van de problemen aan hun infrastructuur.

“De vorige besturen maakten voor de problemen van iedere ploeg afzonderlijk een dossier op”, zegt schepen Longeville. “Wij willen het probleem van het Maldegems competitievoetbal in zijn geheel aanpakken. Wij willen een masterplan opmaken om die problemen aan te pakken. De eerste stap naar het opmaken van dat plan is het samenbrengen van de problemen van de vijf clubs. Om die problemen te kennen en te bundelen hebben wij aan de Gentse Universiteit gevraagd om de vijf clubs door te lichten. Dat onderzoek zou over een paar maanden klaar moeten zijn. De resultaten van dat onderzoek zullen de basis van ons masterplan worden.”

De vijf clubs werken allemaal mee aan het onderzoek en hopen dat er snel een oplossing komt

De vijf clubs werken allemaal mee aan het onderzoek en hopen dat er snel een oplossing komt. Het meest dringende probleem doet zich voor bij KVK Adegem. De club speelt op een terrein dat gehuurd werd. De eigenaars hebben het terrein vorig jaar al te koop aangeboden aan de voetbalploeg en aan de gemeente. Terwijl KVK Adegem afhaakte omdat het de aankoop financieel niet aan kon, wou de gemeente wel onderhandelen. Toen bleek dat de eigenaars voor het terrein de prijs van bouwgrond vroegen, terwijl het recreatiegrond is, zijn die onderhandelingen afgesprongen. Omdat zowel KVK Adegem als het schepencollege er niet zeker van zijn dat de eigenaars het huurcontract verder jaarlijks zullen blijven verlengen, willen zij uitkijken naar alternatieven.

Enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar deden geruchten de ronde dat het schepencollege plannen had om de nieuwe accommodatie voor KVK in de Ringbaan aan te leggen.

Groen, die toen deel uitmaakte van de meerderheid, heeft altijd ontkend dat dit voorstel in het schepencollege aan de orde is geweest. Het zou volgens die fractie om een verkiezingsspeculatie gaan. Sinds kort worden de Zandakkers als mogelijke nieuwe locatie voor KVK Adegem genoemd.

Hoewel schepen Longeville dat in alle toonaarden ontkent, moet die naam bij het oplaten van een proefballontje toch al genoemd zijn. Ook KVK Adegem meldt niets te weten van voorstellen voor een nieuwe locatie.

Onzekerheid blijft

“Onze accommodatie is verouderd en er zijn grote kosten aan”, klinkt het bij woordvoerder Alex Dhaenes van KVK Adegem. “Er moet afgewogen worden of wij nog in de huidige accommodatie willen investeren. Dat zou enkel kunnen als wij de zekerheid hebben dat wij op de huidige terreinen nog jaren kunnen blijven spelen”.

Het bestuur heeft het probleem al met de mensen die de ploegen doorlichten, besproken. Adegem wacht volgens Alex Dhaenens de resultaten van het onderzoek en het masterplan van de gemeente af. Ondertussen blijft de onzekerheid… (Leopold Veirman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier